20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 11 Avgust 2013 02:07

Popisom do broja stoke, košnica..

Tokom predstojećeg popisa u BiH, koji treba da bude održan od 1. do 15. oktobra, popisivači će od građana zatražiti odgovore na brojna pitanja pa će tako članovi domaćinstava koji raspolažu farmama biti upitana za broj grla stoke, živine i košnica pčela.

 

Sve su to, naglašavaju u statističkim službama, korisni podaci, koji bi trebalo da posluže za izradu adresara poljoprivrednih gazdinstava za potrebe sprovođenja posebnog popisa poljoprivrede.

 

"Na popisu će biti i pitanje o ukupnom raspoloživom zemljištu domaćinstva, ali i pitanje koje se odnosi na poljoprivrednu proizvodnju prema vrstama uzgojenih poljoprivrednih proizvoda na oranicama", naglašavaju nadležni.

 

Poljoprivrednici su zadovoljni, jer će konačno, nakon popisa, biti objelodanjene precizne i zvanične informacije o stočnom fondu i zemljištu. Prema riječima Steve Pašalića, demografa, ma koliko građanima bila neobična pitanja koja im budu postavljali popisivači, dužni su da na njih tačno odgovore. 


"Kada je riječ o pitanjima u vezi sa zemljištem, stočni, fondom i pčelama, biće dobijeni podaci koji će u različite svrhe da budu korisni u narednom periodu", naglašava Pašalić.

Osim što će pitati za stoku u ruralnim sredinama, popisivači će  se zanimati i za površinu vašeg stana i kuhinje, ali i za uslove u kupatilu i toaletu.

 

"U popisu se, između ostalog, prikupljaju i podaci o vrsti grijanja, godini izgradnje zgrade, vrsti krovnog pokrova i stanju u kojem se zgrada nalazi", kažu nadležni. U Zakonu o popisu BiH stoji da će ovim procesom biti obuhvaćena i pitanja o tome da li ste bili izbjeglica iz BiH, ili raseljeno lice u svojoj državi, te da li, u tom slučaju, namjeravate da se vratite na mjesto gdje ste prethodno živjeli.

 

"Popisom će biti obuhvaćena i pismenost, najviša završena škola, stečeno zvanje", stoji u tom zakonu. Inače, kako je ranije objavljeno, popisom neće biti obuhvaćene bebe rođene od 1. do 15. oktobra, ali biće popisani oni građani koji preminu u tom periodu. Najvažnije je ipak od svega to što se pripreme za popis obavljaju uspješno. Posla ima mnogo, ali u statističkim službama uvjeravaju da rade punom parom.

 

Treba reći da, prema posljednjim procjenama, koje se odnose na 2011. godinu, u BiH živi oko 3,8 miliona stanovnika.