Printaj ovu stranu
srijeda, 20 Juni 2012 13:21

SDP o SDA zapošljavanju

Već zvuči kao floskula da se SDA bori za jačanje države, a drugi, kao SDP BiH, za jačanje entiteta i tome slično. To je toliko naivno i prozirno, da, naprosto, ne priliči jednoj stranci koja je preko dvije decenije na vlasti i koja sebe smatra državotvornom. Kakvu je državu gradila i izgradila za vrijeme svoje duge vladavine, vidi svaki građanin ove zemlje. I sada, nakon toliko vremena SDA bi da i dalje gradi nešto što nije učinila za više od dvije decenije svoje vladavine.

 

U suštini, pod plaštom odbrane države, SDA želi sačuvati svoje stečene interese, interese svojih tajkuna, koji su to postali sumnjivim privatizacijama i nezakonitim radom, interese mnogih pojedinaca, SDA-ovih kadrova pozicioniranih na dobro plaćena mjesta u javnim preduzećima i ustanovama, u mnogobrojnim agencijama, direkcijama, organima državne uprave i na drugim mjestima. Čitave porodice, već i pripadnici treće generacije SDA-ovih kadrova zauzimaju dobro plaćene pozicije. To čuva SDA i boji se da ne izgubi, a ne državu Bosnui Hercegovinu.

 

Kako to funkcioniše dugi niz godina, primjer je Općina Zenica. Sve funkcije u dobrostojećim javnim preduzećima, ustanovama, općinskoj i kantonalnoj administraciji, od postanka države, zauzimaju kadrovi SDA-ovih pojedinaca i porodica. Sve veće poslove koji se finansiraju iz budžeta, dobivaju preduzeća čiji su vlasnici kadrovi SDA.

 

Ovi kadrovi i ova preduzeća znaju kako se odužuje partiji koja ih je na to mjesto postavila ili im dala poslove, poslovne prostore, zemljišta za gradnju i slično. Gubitak ovih privilegija i pozicija izaziva paničan strah u SDA-u i kod njihovih kadrova. Strah od gubitka lokalnih izbora, koji bi doveo do nestajanja stečenih privilegija, potiče SDA i njene kadrove da nesuvislo tvrde kako se oni, tobože, bore za spas države od nekog imaginarnog, a bjelodano se zna, da se bore za očuvanje stečenih pozicija i svog, na sumnjiv način, stečenog bogatstva.

 

Ako misle da to narod ne zna, varaju se. Narod to zna.

 

OO SDP BiH Zenica
Odjel za kontakte sa javnošću

Posljednje od

Povezani članci (by tag)