28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 10 Mart 2012 02:57

Dino Delić Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

dino-delic

Dino Delić je rođen 1983. godine u Zenici. Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. U februaru 2010. godine upisuje magistarski studij iz oblasti odnosa s javnošću i poslovne komunikacije na Odsjeku za žurnalistiku Filozofskog fakultetu Univerziteta u Tuzli. Provodi magistarsko istraživanje na temu „Odnosi s javnošću u kulturnim institucijama“. Paralelno sa PR aktivnostima dodatno se educira i aktivno se bavi snimanjem i montažom audio i video materijala. Od augusta 2010. godine zaposlen je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica kao voditelj Ureda za odnose s javnošću. Vodi PR kampanje za sve premijerne izvedbe i ostale programske aktivnosti u produkciji BNP-a.


bhTeatar: Koje su sve Vaše dužnosti? I koje su to kvalitete koje, po Vama, jedan PR teatra treba da ima?

DELIĆ: Mnogo je obaveza koje kao PR jedne ozbiljne teatarske kuće, kao što je Bosansko narodno pozorište Zenica, imam i koje svakodnevno moram izvršavati. Praćenje dnevne štampe, rubrika za kulturu na internet portalima, ažuriranje informacija na Facebook profilu, davanje izjava za radio i TV stanice, najave predstava sa repertoara pozorišta, komuniciranje s publikom i simpatizerima BNP-a Zenica putem socijalnih mreža i Skype-a samo su neke od njih. Da, sve navedeno ostavlja dojam da je posao PR-a jako monoton, međutim, prava PR „avantura“ nastaje kada u saradnji sa direkcijom i rediteljem kreiram kampanju za novu predstavu. Najprije snimim i montiram televizijski spot za predstavu. Zatim pišem afirmativne tekstove o predstavi i fotografišem na generalnoj probi. Kada su svi press materijali spremni organizujem press konferenciju i dogovaram gostovanja autorskog i glumačkog „tima“ na TV-u i radio stanicama. Pored kvaliteta koje imaju i novinari, PR treba da zna izgraditi dobre odnose ili bolje rečeno poslovna prijateljstva sa predstavnicima medija. Veoma je bitno olakšati posao novinarima, tako što ćete im dostaviti npr. izjave u nekom od audio formata ili video inserte. PR teatra mora dobro poznavati navike i potrebe publike. Mišljenja sam da bi neko ko se bavi ovim poslom trebao znati osnove audio i video montaže, fotografije. Najbitnije od svega je da PR vjeruje u uspješnost i kvalitet projekta na kojem radi, te da tokom kampanje u to pokuša uvjeriti i javnost.

bhTeatar: Vjerovatno, s obzirom na svoju poziciju, redovno pratiš medije i svakodnevno komuniciraš s njima. Koliko je teatar zastupljen u medijima? Kakvo je Vaše iskustvo u tom procesu komunikacije s medijskim kućama?

DELIĆ: Da, redovno ih pratim i komuniciram s kolegama novinarima. Činjenica je da bi mediji generalno trebali izdvajati više prostora za teatarska dešavanja, međutim dosta je i onih medijskih kuća koje jako kvalitetno pišu i govore o našoj umjetnosti. Moram priznati da sam jako zadovoljan odnosom medija prema BNP-u Zenica. Činjenica je da je od početka sezone 2011/12. objavljeno preko 170 tekstova o našim aktivnostima u domaćim i inostranim printanim medijima. Zeničko pozorište je jedno od rijetkih pozorišta čije je ime spomenuto u programu televizije Aljazeera Balkans, na to smo jako ponosni. Svjestan sam da u nekim manjim redakcijama jedan novinar prati crnu hroniku, jet set, politiku, kulturu i šta sve ne, tako da ne mogu ni očekivati od meni dragih kolega da u moru dnevnih dešavanja još odvoje vrijeme i za teatar. Zato se trudim da im koliko-toliko olakšam posao, pa im redovno šaljem vijesti i fotografije iz BNP-a.

bhTeatar: Da li su mediji ti koji treba da priđu teatru, ili bi se pak teatri trebali okrenuti ka medijima?

DELIĆ: PR praktičari teatara bi trebali više komunicirati i graditi kolegijalne odnose sa predstavnicima medija, pozvati ih da priđu teatru, a kada priđu onda im treba ponuditi izvrsnu priču. Ako takve nemaju, onda onu postojeću treba uljepšati i na osnovu toga pokušati dobiti dragocjene minute u emisijama i retke u novinama.
Prisjetimo se Međunarodne teatarske manifestacije Noć teatra, koja je povezala nešto što politika ne uspijeva / ne želi – 38 teatara iz 2 entiteta, ili pak hit predstave Pismo iz 1920. u kojoj Oliver Frljić, autor predstave, stvara scensku Bosnu koja pokušava da konkuriše Andrićevoj Bosni i onoj stvarnoj. U želji da saznaju više informacija o ova dva teatarska projekta mediji su prišli teatru, a teatar se nije imao potrebu okretati.

bhTeatar: Čini se da teatri lagano osvještavaju moć marketinga. Šta je, prema Vašem dosadašnjem iskustvu, najvažnije u toj prezentaciji teatra? Na koji način BNP nastoji da privuče publiku?

DELIĆ: Predstave i glumci su najbolja reklama sami sebi. Ali ta reklama u današnjem vremenu, kada potencijalnu publiku svakodnevno bombarduju sa raznim ponudama da večer provedu u raznim kafićima, kinima, klubovima itd. nije dovoljna, tako da nerijetko posežemo za atraktivnim marketinškim potezima. Mi se trudimo da budemo iskreni prema našoj publici, jer posjetioca teatra možete iznevjeriti samo jednom i onda ga gubite, u nekim slučajevima i zauvijek.

bhTeatar: Mnogi će reći da u poslovima PR-a nema kreativnosti. Da li je to baš tako? Po Vašem mišljenju, trebaju li PR-ovi umjetničkih ustanova ipak biti drugačiji od ostalih?

DELIĆ: Kreativnost je jedna od osnovnih vrlina koju mora imati PR. Da, treba da se razlikuju po mnogo čemu od PR praktičara drugih institucija. U umjetničkim institucijama su sredstva, koja se izdvajaju za marketinške i PR aktivnosti, većinom skromna što signalizira PR-u da mora osmišljavati ciljane, zanimljive i agresivne kampanje sa malo ili nimalo novca. O takvim kampanjama će pisati mediji, jer su blagonakloni prema teatrima. S druge strane, PR npr. neke tvrtke koja se bavi telekomunikacijama mora uložiti značajne svote novca u svoje kampanje da bi pridobio pažnju medija. Cilj teatarskog PR-a trebao bi biti da kod javnosti stvori naviku dolaska na predstave. PR treba da gradi skladne interne odnose, jer pozitivna atmosfera unutar neke teatarske kuće preduvjet je za vrhunske rezultate na sceni, pozitivnu sliku koju mediji o tom teatru grade, a publika će biti zadovoljnija kada shvati da iza onog što gledaju na pozornici stoji složan, profesionalan i dobro uigran tim. I direkcija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se zalaže za timski rad i pozitivne odnose unutar kolektiva.Vjerujem da bosanskohercegovačka publika prepoznaje rezultate tog rada.

bhTeatar: Kakvi su Vaši poslovni planovi za naredni period? Da li se u budućnosti vidite i dalje na toj poziciji?

DELIĆ: Poslovni planovi su usko vezani za BNP Zenica i za postdiplomski studij u Tuzli na kojem istražujem odnose s javnošću u institucijama kulture.

bhTeatar: Možete li nam otkriti šta BNP planira raditi do kraja ove sezone?

DELIĆ: Moram priznati da ćemo bosanskohercegovačku publiku i u drugom polugodištu tekuće sezone iznenaditi sa izvanrednim premijernim izvedbama. Već u februaru počinjemo sa pripremama za 11. festival bosanskohercegovačke drame koji će biti održan u maju 2012. godine.


Adnan Lugonić/BH Teatar

Čitano 4499 puta Zadnji put promjenjen subota, 10 Mart 2012 22:55