18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 12 Novembar 2014 03:06

Kongres osoba sa dijabetesom

Savez udruženja/udruga dijabetičara u Federaciji Bosne i Hercegovine sa udruženjima dijabetičara iz Republike Srpske organizira obilježavanje “Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa“ 14.11. 2014.godine u Bosni i Hercegovini. Na taj način većina udruženja dijabetičara će se uključiti  u globalnu kampanju borbe protiv dijabetesa u svijetu i pokazati da naša zemlja ide u korak sa svjetskim trendovima. Dio sredstava za lokalna udruženja će obezbijediti Federalni savez udruženja/udruga dijabetičara i Savez dijabetoloških udruženja/udruga u Bosni i Hercegovini. Na trgovima u većini gradova formiraće se štandovi gdje će organizovati mjerenje šećera, krvni pritisak i podijeliti promotivni materijal. Organizatori ovog događaja će u u skladu sa svojim mogućnostima učesnicima podijeliti tzv. „zdravi doručaki“ (sendviči, voće i sl.), jer ove godine slogan globalne kampanje za 14.11. je „ Zdrava ishrana počinje sa doručkom“.

 

Centralni događaj „Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa“ ove godine je održavanje Prvog kongresa osoba sa dijabetesom u BiH sa međunarodnim učešćem od 14 do 16 novembra/studenog u Zenici. Organizatori kongresa su : Savez udruženja/udruga dijabetičara u Federaciji BiH, Udruženja dijabetičara iz Republike Srpske i Savez dijabetoloških udruženja/udruga u Bosni i Hercegovini.

 

Obzirom na važnost prevencije i pravilne terapije dijabetesa, kao i pandemijskih karakteristika ovog oboljenja, savremene pristupe u terapiji i ekonomske uticaje koje ovo oboljenje ima na zdravstveni sistem, odlučili smo organizovati ovaj skup koji za cilj ima razmjenu iskustava i povezivanje pacijenata i zdravstvenih radnika iz  Bosne i Hercegovine i regije s namjerom unapređenja liječenja i prava osoba sa dijabetesom.

 

Svoj dolazak na kongres su potvrdili delegacije Hrvatskog saveza dijabetičnih udruga (HSDU), Dijabetološkog saveza Srbije (DSS) i Sandra Brsec-Rolih član glavnog odbora Internacionalne Federacije za dijabetes Eurpoe (IDF Europe). Podršku kongresu je dala  podpredsjednica IDF-a Europe Sehnaz Karadeniz i  Internacionalna alijansa za pacijente (IAPO).

 

Na kongresu se očekuje oko 250 učesnika, a od toga 180 delegata iz cijele Bosne i Hercegovine koji će biti smješteni u hotele: Zenica, Dubrovnik i Fontana. Program kongresa je prilagođen učesnicima, a sadrži 6 sesija predavanja i 2 interaktivne radionice posvećene ishrani i terapiji inzulinskim pumpama. Svečano otvaranje kongresa je 14.11. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica od 18 sati. U sklopu otvaranja kongresa  predviđen je nastup Omladinskog hora Zenica i održavanie pozorišne predstave “Plavi krug”. Nakon otvaranja upriličen je koktel dobrodošlice. Sva predavanja i radionice održaće se u hotelu Zenica. Svečana večera je predviđena u hotelu Dubrovnik 15.11.(subota). Zatvaranje kongresa je 16.11. u 14.30 sati. Po završetku kongresa održaće se izborna Skupština Saveza udruženja/udruga dijabetičara u Federaciji BiH.

 

Predsjednik kongresa je Prim. dr. Midhat Mujić

 

Predsjednik Organizacionog odbora je Haris Delić, a zamjenik Nada Bijedić . 

 

Predsjednik Stručnog odbora je prof. dr. Salem Alajbegović

 

Predsjednik Radnog predsjedništva kongresa je Dalibor Mojović, a članovi Danijela Turudić, Nermin Džanić I Nizah Mehinović.