20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 12 Novembar 2013 02:53

Forum seniora SDP Zenica

Forum seniora Općinskog odbora SDP BiH Zenica razmatrao je na svojoj redovnoj sjednici Strategiju reforme penzionog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine i istoj dao bezrezervnu podršku, te pozvao sve poslanike i delegate SDP BiH  u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, ali i poslanike i delegate drugih stranaka, da, ako misle imalo dobra penzionerima i sebi, kada postanu penzioneri, da podrže predloženu reformu penzionog sistema i čitav niz provedbenih zakona koji će proizaći iz reforme.

 

Prethodne federalne vlade, koje su sačinjavali ministri iz SDA, Stranke za BiH, oba HDZ-a trebale su po Zakonu iz 1998.godine da sačine reformu penzionog sistema. Bile su obavezne, a nisu. Vlada Federacije, koja teško funkcioniše upravo zbog ministara iz SDA i drugih satelitskih stranaka koje djeluju pod njenim uticajem, ipak je uspjela da izradi Strategiju penzijskog sistema u Federaciji BiH i pošalje je u parlamentarnu proceduru na usvajanje.

 

Neophodnost usvajanja reforme penzijskog sistema leži u činjenici da se već za godinu-dvije penzije neće moći isplaćivati isključivo po principu međugeneracijske solidarnosti. Kroz narednih 5-10 godina, pod uslovom da i svo radno sposobno stanovništvo bude zaposleno, a što je nemoguće, penzije se neće moći isplaćivati i doći će do bankrota Fonda PIO ili do drastičnog smanjenja penzija. Razlozi leže u činjenici da stanovništvo u BiH ubrzano stari, prirodni priraštaj naglo opada, a radno sposobno stanovništvo, posebno mladi, obrazovani kadrovi odlaze iz Bosne i Hercegovine, što, sve skupa, dovodi do toga da se već sada broj zaposlenih koji plaćaju doprinose i broj penzionera izjednačio. U takvim uslovima Fond PIO se neminovno mora urušiti.

 

Iz gore navedenih razloga reforma penzionog sistema je neminovna i hitna, na što ukazuje i Forum seniora OO SDP BiH Zenica i poziva sve političke faktore, neovisno na stranačku pripadnost, da ovaj put ostave po strani sve stranačke kalkulacije i smicalice i podrže Strategiju reforme penzionog sistema u Federaciji BiH.

 

                                                                                                              Forum seniora

                                                                                                         OO SDP BiH Zenica