28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 12 Avgust 2014 01:36

Herojski potez mještana Šerića

Šerići je selo koje je zbog klizišta, uzrokovanih katastrofalnom poplavom, bilo izvjesno vrijeme potpuno odsječeno od svijeta. Potpuno je uništeno sedam kuća, a 13 porodica je ostalo bez krova nad glavom. Jedina veza sa svijetom, odmah nakon poplave bila je putem helikoptera. No, Šerićani nisu sjedili skrštenih ruku, pa su prvo na zboru, neposredno nakon onoga što ih je snašlo, donijeli odluku o formiranju kriznog štaba i da uspostave kakvu-takvu vezu sa Štabom Civilne zaštite Općine Zenica.

 

“Mještane je uhvatila panika i strah, zbog te bezizlazne situacije, čini mi se bili su veći nego u ratu. Među svim našim nedaćama bilo je i to što smo ostali bez struje. Kada se situacija koliko-toliko normalizovala predstavnici Kriznog štaba Šerića su se zaputili u Općinu Zenica, odnosno kod načelnika Husejina Smajlovića, kako bi nam pomogao da dobijemo struju. Načelnik se dogovorio sa predstavnikom Elektrodistribucije Zenica, koji nam je međutim kazao da za dovođenje struje u Šeriće, preko Orahovice, Jastrebca i Vukotića, što je tada bilo i jedino moguće moramo iskopati trasu za polaganje kablova, a pošto će prolaziti i preko privatnih posjeda, da bismo se trebali angažovati na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa...– priča Halil Garanović, predsjednik MZ Šerići, dodavši da je to i učinjeno. 

 

Na iskopavanju trase za polaganje kablova za električnu energiju organizirali su se mještani Šerića, koji su bili nosioci tog posla,Vukotića i Jastrebca. U rekordnom vremenu, za samo tri dana, od 22. do 24. maja iskopali su trasu dužine veće od pet kilometara, što je pravi podvig. 

 

“Dnevno je na iskopavanju trase od Orahovice do Šerića, preko brda, radilo po osamdeset ljudi, koji su to uradili nadljudskim naporima. Otežavajuća okolnost je naime bila i to što Elektrodistribucija nije mogla koristiti svoja vozila po brdima i šumskim puteljcima, pa smo mi prevozili kablove uglavnom traktorima. Pošto je jedan od ta tri dana bio petak, i džumu namaz smo klanjali na jednom brdu, za što smo angažovali mjesnog efendiju”, kaže Garanović, koji se ovim putem zahvalio Općini Zenica, Elektrodistribuciji, kao i svojim mještanima, a posebno načelniku Smajloviću i njegovim saradnicima, na podršci, koju im i dan-danas pružaju, kako bi se Šerići što brže, nakon nedaće koja ih je snašla, vratili u normalan život.

 

Naša riječ