29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 21 Oktobar 2014 03:14

Muftija u Šerićima,Peharama..

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović boravio je u zvaničnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Zenica, saopćio je portal Rijaset.ba. Tom prilikom muftija zenički u pratnji glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice posjetio je džemat Šerići, gdje je održao hutbu i klanjao džuma-namaz. U hutbi muftija zenički, između ostaloga, istakao je: ''Kur'an je uputa, savjet i putokaz. Živjeti Kur'an znači biti uspješan i na ovom i na Budućem svijetu. Praktikovati Kur'an u svome životu znači biti dobar musliman, odgovoran prema domovini i povjerljiv prema preuzetim emanetima.''

 

Nakon džuma-namaza muftija je posjetio objekat ambulante u Šerićima čija se sanacija izvodi sredstvima koja je donirala Islamska zajednica, Muftijstvo zeničko, u iznosu od 81.151,25 KM. Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, u pratnji glavnog imama MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkice, prisustvovao je svečanosti otvorenja spomen-česme za šehide džemata Pehare i Ričice, Medžlis Islamske zajednice Zenica.

 

Šehidska česma je posebna po tome što su je skupa podigli džemati Ričice i Pehare, te dvije mjesne zajednice. U prikupljanju sredstva za izgradnju učestvovao je i veliki broj privrednih subjekata i pojedinaca. Na spomen-ploči ispisana su 46 imena šehida iz ove dvije mjesne zajednice koji su dali svoje živote u odbrani BiH. Svečanosti otvorenja šehidske česme prisustvovao je veliki broj članova porodica šehida, zvanica i mještana Pehara i Ričica. Nakon obraćanja predsjednika građevinskog odbora gosp. Muamer Muračevića, predsjednice Udruženja porodica šehida Općine Zenica g-đe Nihade Husejnagić i glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice, prisutnima se obratio muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović. Muftija zenički u svojoj besjedi, između ostaloga, istakao je da su nam šehidi ostavili u amanet da čuvamo vjeru, slobodu, jedinstvo i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Također, muftija je naglasio obavezu čuvanja sjećanja na naše šehide i sve ono što se dešavalo u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine.