18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 26 Avgust 2013 11:15

Preminuo Mevludin Smriko

Jutros je preminuo Mevludin Smriko, naš sugrađanin koji nije uspio dočekati da mu porodica, sugrađani i bh.javnost osigura liječenje u referentnoj klinici. Mavludinovo stanje je pogoršano sinoć, kad je njegov brat Nedžbet obavjestio o dolasku Hitne pomoći, te uputio još jedan apel da se bilo ko, ko može osigurati značajna sredstva, javi radi pozajmice porodici Smriko. 

 

Nažalost, bolest i smrt su i ovaj put bili brži od nefunkcionalnog zdravstvenog sistema ove države. I ovaj put nisu zakazali pojedinci, koji su uplaćivali različite iznose od nekoliko, do više hiljada KM, ali njemačka klinika je tražila cijeli iznos od 100.000 eura, iako je bilo prikupljeno tek nešto više od polovine. 

 

- Moje zlato je jutros preselilo na ahiret, čekaj sine majku svoju - stoji na zidu Facebooka Alme Smriko.  Njemu  je prošle godine na klinici u njemačkom Tibingenu izvršena transplantacija koštane srži, a kući se vratio s velikom nadom u izliječenje od jednog od najtežih oblika leukemije.  Međutim, nakon kontrole u maju ove godine, njemački ljekari su ustanovili da se bolest vratila te da su Mevludinu potrebne nove skupe terapije, a možda čak i nova operacija, koju Smriko nažalost nije dočekao. 

 

Smriko se početkom ovog mjeseca javnosti obratio u dramatičnom pismu gdje je bukvalno molio za život:

 

- Kada sam to sve završio otišao sam na razgovor sa doktorima i pitao šta može da se dalje radi. Odgovor je bio da oni ne mogu ništa više za mene da urade, samo su mi rekli da imam još otprilike šest mjeseci života jer takva je vrsta leukemije koja je teška za liječenje - napisao je između ostalog Smriko.