19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 26 Avgust 2012 10:56

Trinaest požara u Zenici

Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvještava Vas o slijedećem: Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije i pomoć građanima Kantona. Evidentirano je oko 42 poziva građana, koji izražavaju negodovanje, zbog ispuštanja dimova i plinova iz pogona „Arcelor Mittala“ u Zenici.

Na području Kantona saobraćaj se na svim putnim pravcima odvija bez većih poteškoća osim na dionicama sa aktuelnim radovima. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Snabdijevanje električnom energijom na području Kantona je uredno. Na području Kantona snabdijevanje vodom je uredno, osim na području općina Maglaj, Zavidovići i Tešanj, gdje je uvedena redukcija isporuke vode u noćnim satima.  Vodostaj rijeka na području Kantona je ispod normalnog. Temperatura zraka u Zenici je +16 0C, na području Kantona od +16 0C do +36 0C.Ažurirano: 26.8.2012. u 09 h 

Zenica: registrovano je 13 požara, od toga 4 požara niskog rastinja i suhe trave, požari ugašeni, 1 požar gorjele izolacije na cijevima ispod podvožnjaka na raskrsnici Radakovo, i 1 manji šumski požar u naselju Vardište.  I dalje su aktivani šumski požari na području Dusine – Lašva, kao i šumski požar na području Janjičkog vrha, nedaleko od Zenice. Vatrogasci vrše dovoz vode i dostavljene su naprtnjače koje se koriste za gašenje požara.U gašenju pored vatrogasaca učestvuju pripadnici ŠPD-a i DVD-a ( njih 8).

dopuna u 13.10

Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvještava Vas o slijedećem:

Zenica: I dalje su aktivni šumski požari na području Dusine – Lašva, trenutno požar je stavljen pod kontrolu i vrši se njegova likvidacija. Šumski požar na području Janjičkog vrha, i dalje je aktivan manjeg inteziteta i vrši se njegova lokalizacija požarišta.. Vatrogasci vrše i dalje dovoz vode i gase pomoću naprtnjača i „rušećim alatima.U gašenju pored vatrogasaca učestvuju pripadnici ŠPD-a i DVD-a , te mještani koji voze vodu traktorima.