29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 03 Decembar 2012 09:34

Mehmed Skender

Mehmed Skender rođen je 30. maja 1959. godine u Zenici. Jedan je od najboljih trenera atletičara na prostoru Bosne i Hercegovine, što potvrđuje kontinuitet postizanja dobrih rezultata njegovih takmičara dugi niz godina.

Pod njegovom trenerskom palicom stasali su brojni vrhunski atletičari u Zenici, među kojima i Hamza Alić, jedan od najboljih bh. bacača kugle, koji je ove godine osvojio 17. mjesto na Evropskom prvenstvu u Helsinkiju. Ostvario je i B normu za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu, ali u Veliku Britaniju je putovao Kemal Mešić sa A normom.

Zahvaljujući uspjesima Skender je već godinama i među najozbiljnijim kandidatima za trenera godine u Izboru "Nezavisnih novina". U 2012. godini svoje mjesto među odabranima izborio je iz više razloga. Jedan od glavnih je uspjeh mladog Mesuda Pezera, koji je na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Barseloni hicem 19,96 m u bacanju kugle osvojio peto mjesto što je jedan od najboljih rezultata svih vremena bh. "kraljice sportova". Skenderu se pripisuju i sjani rezultati atletičarke Paše Šehić.

Takođe, može se pohvaliti da je trener i takmičarke koja je ispisala nove stranice bh. sportske istorije. Riječ je o Saneli Redžić, članici Atletskog invalidskog kluba Čelik iz Zenice koja je na Evropskom prvenstvu u holandskom Stadskanalu osvojila bronzanu medalju u bacanju kugle. U kategoriji F 40-42-44, hitac od 8,47 metara donio joj je bronzano odličje, što je prva medalja na velikim takmičenjima u istoriji invalidskog atletskog sporta u BiH. Na Otvorenom prvenstvu Češke osvojila je zlatnu medalju i rezultatom 8,75 postavila novi rekord BiH. Potom su uslijedile pripreme za Paraolimpijske igre u Londonu, na koje je otputovala sa A normom. Nastup na najvećoj sportskoj smotri svijeta okončala je odličnim četvrtim mjestom u kategoriji F42/44.

Svečana manifestacija 12. tradicionalnog izbora najboljeg sportiste BiH u 2012. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT biće održana 12. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday Inn" s početkom u 21 čas uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Ivica Osim, a partner izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministartsvo civilnih poslova BiH.

NEZAVISNE NOVINE