29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 22 Maj 2012 09:30

Mesud Pezer

Bronza u kugli na Olimpijskim danima u Trabzonu (19,25 m), te zlata u kugli (18,60) i disku (58,72) u Bursi na Balkanskom prvenstvu za ml. juniore, Zeničanina Mesuda Pezera, koji će 7. avgusta imati punih 18. godina, prošle su godine izbacila u obritu. Njegova će slika, s Edinom Džekom i drugim uspješnim našim sportistima, uskoro krasiti i prostor Olimpijskog muzeja BiH u Zetri, što je svakako veliko priznanje za momka koji trenira tek nešto više od tri godine.

 

- Drago mi je što ću se naći u tom uglednom društvu, ali nisam znao za to- iskreno će Pezer, koji je, bez sumnje najveća bh. atletska nada.

Ove se sezone takmiči u kategoriji juniora, ali prelazak i rad s težim spravama nije ga nimalo usporio. Rezultati su odlični, a u kugli je već dva puta obarao rekord, pa je već sada izvjesno da smo dobili nasljednika Hamze Alića i velikog rivala Sarajliji Kemalu Mešiću.

 

- Alić mi je prijatelj, sportski uzor i, uz trenera Mehmeda Skendera, savjetnik. Mešić je jako puno napredovao u Americi, što je sjajno za našu atletiku.

Zato i ja planiram naredne godine, kada završim srednju školu, otići u Ameriku, ali ću nastaviti nastupati za bh. reprezentaciju. Amerikanci me zovu i sada, mogu i birati na koji želim koledž, ali hoću prvo da završim srednju školu- kaže Pezer.

 

On dodaje i da, uz podršku oca Suada i majke Edine, ima i podršku nastavnika i direktora Mješovite srednje škole Mehmeda Rahmanovića, zbog čega i ne žuri s odlaskom. Ne smeta mu ni što svako dan, iz oko 17 kilometara udaljene Nemile, autobusom putuju u školu i na trening u grad.

- Otići ću samo zbog boljih uslova rada, jer je klub siromašan. S trenerom tražim sponzora za Svjetsko prvenstvo u Barceloni (10 do 15. jula) na kojem, što da ne, planiram uzeti i medalju.

 

S rezultatom 18,98 ispunio sam normu za kuglu, dok ni za disk nedostaje još 1 cm. Siguran sam da ću baciti tih 55 m- kaže Pezer. U toku SP-a, dodaje, ima i zakazan razgovor s dvojicom američkih trenera iz Teksasa.

 

Pezer najavljuje da će, po završetku juniorskog staža, krajem naredne godine odbaciti jednu spravu.

 

- Vjerovatno će to biti disk, koji puno manje treniram. Samo se takmičim. Kugla mi je prioritet, jer smatram da mogu više postići- kaže Pezer. U kugli ima trenutno deveti svjetski rezultat, a u disku trinaesti.

 

- U kugli sigurno mogu u finale u Barceloni. Svi ispred mene takmičari su i godinu stariji, tako da iduće godine na Evropskom prvenstvu u talijanskom Rijetiju, sigurno mogu do medalje. U disku su trojica prvoplasiranih moje godište- napominje Pezer.

 

Uspješni i stasiti Mesud, sa svojih 196 cm i 105 kg, bez sumnje je zanimljiv i brojnim djevojkama, ali je, kako ističe, u sretnoj vezi sa svojom vršnjakinjom Adnom Ćosić iz Druge gimnazije.

 

- Adna je, kao i ja, treći razred. Također se bavila sportom, bila je košarkašica, ali više ne trenira- kaže Mesud.

 

Ljubavnu sreću pronašao je i brat mu Almin (23), koji je prije nekoliko dana otišao i živjeti u daleku Švedsku sa svojom djevojkom Isaurom, inače prijeklom iz Tuzle, s kojom se planira i vjenčati.

D.Avaz