28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 19 Februar 2012 14:18

Umro Galib Žiško Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Samo nekih dvije stotine metara vazdušne linije od administrativnog centra Zenice, stari vodeničar Galib Žiško godinama je upravljao Sušića mlinom na rijeci Kočevi. Prije nekoliko dana otišao je, kako kažu, na bolji svijet, a skoro do posljednjeg dana života brinuo je o istorijskom raritetu, vodenici usred grada.

Kad smo ga posljednji put posjetili, prije nekoliko godina, žalio se da posla ima sve manje, da rijetko ko dođe samljeti žito na mlinu. Prvobitno Mühlbacherov mlin. Nazvan po Austrijancu koji ga je izgradio oko 1880. godine, napravivši podzidu na Kočevskom jazu. Drvenu vodenicu sa dva točka radio je za austrijsku vojsku,a u periodu između dva svjetska rata prodaje ga porodici Drage, Franje i Mije Sušića, po kojima se mlin i danas naziva. Oni su godinama radili za zeničke pekare i tadašnju fabriku makarona koja je obitavala u tom gradu, a od 1948. Mlin je nacionalizovan i država u njega postavlja Galiba Žiška kao «državnog namještenika».

 

Nacionalizirani mlin je 1948. g. uključen u tadašnju poljoprivrednu zadrugu „Zenica“ i ostao je u državnom vlasništvu. Galibovo porijeklo vodi iz Livna, a zanat je učio kod drugog zeničkog mlinara, Danila Vujinovića, čiji mlin se nalazio na Bosni, nedaleko od današnjeg Metalurg City centra, a izgrađen je oko 1920. godine.  Galib je nosilac priznanja "Zlatni znak" Saveznog odbora jugoslovenskog Crvenog krsta, (iz 1972. godine), kao i Povelje grada Zenice. (1976). Više od trideset i pet godina sudjelovao je u aktivnostima Crvenog križa, 25 puta je dobrovoljno darovao i krv. Otac je dvije kćerke, obje žive u Zenici.

Čitano 5212 puta Zadnji put promjenjen nedjelja, 19 Februar 2012 15:20

Povezani članci (by tag)