28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 15 April 2012 11:38

Pismo iz 1920. u SARTR-u Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

pismo1920Nakon gostovanja Sarajevskog ratnog teatra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, saradnja ova dva teatra bit će nastavljena 18. aprila gostovanjem predstave "Pismo iz 1920" na sceni SARTR-a, reditelja Olivera Frljića, jednog od najkontroverznijih reditelja s ovih prostora, koja je nastala u koprodukciji Festivala MESS i BNP Zenica. "Pismo iz 1920" autorski je projekt Olivera Frljića koji hrabro progovara o današnjoj BiH. U predstavi igraju Slaven Vidak, Enes Salković, Saša Handžić i Adis Mehanović, saopćeno je iz SARTR-a.

 

Predstava je premijerno izvedena 30. septembra prošle godine na otvaranju 51. internacionalnog teatarskog festivala MESS u Zenici, a istom predstavom postavljenom na sceni Sarajevskog ratnog teatra zatvoren je Festival MESS 2011.

Osim nagrade za najboljeg glumca Enesa Salkovića, "Pismo iz 1920" je na 28. susretima pozorišta u Brčkom dobilo i nagradu za najbolju režiju.

"Logično pitanje u današnjoj BiH jeste postoji li, ako se isključi rat, ikakva druga mogućnost izlaska iz političke pat-pozicije u kojoj se država nalazi. Predstava 'Pismo iz 1920.' polazi od poznate Andrićeve pripovijetke, ali brzo dolazi u aktualni bosanski trenutak. Umjesto inscenacije Andrićeve proze, ali inspirirana njome, predstava poseže za bosanskom stvarnošću", kazao je Oliver Frljić.

Čitano 3274 puta
Više iz kategorije: BNP u novoj koprodukciji »