19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 25 Juli 2013 01:28

Poruka direktora BNP Zenica

Draga publiko Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, cijenjene kolege i prijatelji našeg pozorišta, Umjetnici, uposlenici i saradnici Bosanskog narodnog pozorišta u ovom periodu godine su na odmoru, nakon još jedne umjetničke sezone BNP-a Zenica koju smo zajednički priveli kraju.

 

Iza nas je 63. pozorišna i koncertna sezona 2012/2013. koju smo završili sa čak 11 premijera, od čega četiri u okviru naše Dječije, omladinske i lutkarske scene. Na našim scenama naši su umjetnici, uz podršku vrijednih tehničkih i produkcijskih ekipa, odigrali više od 200 repriznih izvedbi. Učestvovali smo na gotovo svim pozorišnim festivalima u BiH, a sa našim predstavama gostovali smo u teatrima Slovenije, Srbije, Italije, Hrvatske...

 

I ove smo godine obilježili neke važne datume i događaje na regionalnoj kulturnoj sceni, nastavili razvijati snažne partnerske relacije sa teatrima i umjetničkim organizacijama iz BiH i zemalja regiona, istovremeno nastavljajući intenzivno surađivati sa lokalnom zajednicom, uvijek se trudeći biti u korak sa vremenom, inovativni, uzbudljivi i programski prepoznatljivi. Naše su predstave, umjetnici i saradnici osvojili mnoštvo nagrada i priznanja na domaćim i inozemnim festivalima, što možete vidjeti u materijalima u prilogu.

 

Tokom sezone ugostili smo desetine gostujućih predstava i programa, a na programu XII Festivala bh. drame festivalska publika je gledala 15 predstava u produkciji tetara iz BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije i Slovenije. Također, veliko nam je zadovoljstvo bilo, u saradnji sa našim partnerima iz zajednice, otvoriti i prvu profesionalnu baletno-plesnu dvoranu u ovom dijelu BiH, u jednom od naših nekadašnjih magacina. Sve navedeno uistinu ne bi bilo moguće bez podrške i dobre energije koju nam pružate vi, naša publika, naši prijatelji, pokrovitelji i sponzori, stoga HVALA VAM.

 

Ispred nas je nova sezona i novi izazovi. I ovoga puta dajemo vam obećanje da ćemo, unatoč svim teškoćama koje nas okružuju, pružati vam umjetnost i teatar kakav volite, svaki put se nanovo radujući susretu s vama. Pored uzbudljivog umjetničkog programa ove sezone ćemo vam ponuditi i program članstva u Klubu prijatelja BNP-a, čime vam želimo ponuditi niz pogodnosti koje će vam druženje s nama učiniti lakšim i ugodnijim. Želimo time osnažiti naše veze i nastaviti širiti krugove prijatelja, publike i ljubitelja izvedbenih umjetnosti.

 

Na našim scenama i u našim prostorima uvijek ste dobrodošli.

 

Srdačno,

Hazim Begagić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

i Direkcija BNP Zenica