16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 26 Juni 2013 05:41

Koncert Jelena Mamić

 Bio sam na vrlo impresivnom koncertu soprana Helena -e Mamich. Užitak potpun. Repertoar je primjeren publici i mjestu izvedbe, odnosno klubu Plava Paleta, koji vodi Emir Sokolović.

 

Izvođeni su Schubert, Tijardović, Gershwin..... i to tako dobro i sa takvom sigurnošću da nisam vjerovao da se to dešava. Takva čistota i snaga glasa, besprijekornost u dramatizaciji, gospodarenja i uravnoteženja vibracija, fleksibilnosti i agilnosti. Tehnika disanja savršena i potpuna razgovijetnost teksta , što je rijetkost. Vrlo opušteno i lepršavo ponašanje na bini samo više potcrtava kongruentnost sopranistice. Sve ovacije! Hats Off!

Sve čestitke i impresariu Emiru Sokoloviću koji je svojim entuzijazmom i danonoćnim trudom organizirao ovakav prvoklasan koncert. Time je dokazao još nešto. Da bi se čovjek bavio kulturnim djelatnostima potreban je nezaustavljiv elan, misionarskog žara, i spremnost da se izgubi ekonomski ako treba, te da se ovaj posao ne radi od 7 - 15 sati pa onda , hajmo u kafanu. On je hrabro riskirao i dobio i potvrdio tezu da klutura može na tržište kao i da u Zenici ima dovoljno ljudi koji su spremni da čine tu legendarnu kritičnu masu koja bi oblikovala istinske vrijednosti muzike, slikarstva, književnosti i svega onoga što čini kulturu. Aferim oboma i svaka čast

 

Tekst : Sead Pašić

Fotografije : Milenko Šećerović

 

jemapp3