20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 15 Juni 2013 23:57

Izložba slika Mirsada Šišića

U klubu "Plava paleta" u Zenici, (Babina Rijeka - I zeničke brigade 7A), održana je samostalna izložba slikara amatera Mirsada Šišića iz Zenice. U ovo prelijepom kutku za ove namjene i slično, izložbi je prisustvovao zavidan broj posjetilaca, koji je sa zanimanjem pogledao izložene slike. Prisutnim su se obratili Emir Sokolović, projekt menađer u "Plavoj paleti", koji je, između ostalog, najavio i naredna događanja u "Plavoj paleti", akademski slikar prof. Duško Abramušić, koji se pohvalno izrazio o postavljenoj izložbi slika, te autor izložbe Mirsad Šišić.

 

Šišić je istakao da slika i piše poeziju svaki dan i tako nalazi izlaz iz ovog turobnog vremena. Kazao je da slike radi temeljito i da je umjetnost istina. Na kraju je pročitao i svoje dvije najnovije pjesme, koje su prisutni nagradili aplauzom. Ovo je Šišićeva peta samostalna izložba, a učestvovao je i na 20-ak kolektivnih izložbi. Inače, Mirsad Šišić je rođen 1953. godine u Zenici, Bosna i Hercegovina. Završio ABF slikarsku školu, a nakon toga dvije godine bio voditelj pomenute slikarske škole u Zenici.


KLIKNI OVDJE da vidiš FOTO GALERIJU sa otvaranja izložbe

 

Dva puta boravio u Švedskoj na slikarskom usavršavanju. Bavi se i pisanjem poezije kao i tekstopisanjem pjesama. Ima veliki broj tekstova pjesama svih žanrova. Za njegove slike kritika kaže "da su to eko slike slikane poetskim nadahnućem duboko produhovljene osobe koja vječno traga za ljepotom. Traga za majkom prirodom, boljim i drugačijim svijetom, krajolikom, pejzažom i horizontom te sve to ovjekovjećuje kroz slike na koje se ne može ostati ravnodušan". Prvo zanimanje mu je elektroničar specijalista. Čitav radni vijek je proveo na montaži, programiranju i održavanju elektroničkih uređaja u Željezari i Arcelor Mittalu u Zenici i to mu je pomoglo i u slikarstvu, jer je izgradio finu motoriku ruku i prstiju te sada slika srčano i cijelim bićem, a slika 20 godina. Šišićevu likovnu poetiku čine pejsaži i mrtva priroda.

 

Više godina prije, a i sada, kada je u penziji, bogati i nemirni stvaralački duh Šišiću ne  da mira, te svoj život obogaćuje baveći se likovnom umjetnošću i poezijom. Osim na samostalnim, dosada se predstavio na dvadeset kolektivnih izložbi a učesnik je i brojnih likovnih kolonija. U mostarskom časopisu za obrazovanje, nauku i kulturu “Most”  objavljeno mu je 50 reprodukcija slika, a jedna i na naslovnoj strani.


E. Imamović za Zenicablog

+ foto galerija sa izložbe

 

KLIKNI OVDJE da vidiš FOTO GALERIJU sa otvaranja izložbe