28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 24 Maj 2013 23:15

Izabrana djela M.S.Serdarevića

U velikoj sali Općine Zenica večeras je promovisana knjiga "Izabrana djela Muhameda Seida Serdarevića", koju je priredio mr. Ejuf ef. Dautović, muftija zenički. Promociju je organizovao Muftiluk i Medžlis islamske zajednice Zenica u okviru četvrte vjersko-kulturne manifestaciju pod nazivom "Dani Muhameda Seida Serdarevića" i u okviru obilježavanja 20. godišnjice Muftijstva zeničkog. Ovom manifestacijom Medžlis IZ Zenica želi da na najbolji mogući način, dâ posebno mjesto i priznanje alimu, koji je dao neizbrisiv pečat u proteklom periodu u oblasti vjere, književnosti, humanizma i kulture uopšte.


Promotori knjige su bili: Akademik Enes Karić, redovni profesor u Sarajevu, dr. Nedžad ef. Grabus, muftija ljubljanski, te autor mr. Ejuf ef. Dautović, muftija zenički. Moderator promocije je bio mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica, koji je poselamio i pozdravio veliki broj prisutnih, među kojima su bili i mnogi ugledni građani. Izdvojio je posebno goste iz Ljubljane na čelu sa muftijom ljubljanskim, dr.Grabusom, premijera ZDK Fikreta Pljevljaka, načelnika općine Zenica Husejina Smajlovića, dekana IPF u Zenici dr. Zuhdiju Adilovića,  predsjednika MIZ Zenica Muhameda Begagića, rektora UNZE, te profesore i imame MIZ Zenica.

 

Prije početka promocije proučeno je nekoliko ajeta iz Kur' ana i fatiha. Nakon uvodnih riječi moderatora promocije, o životopisu Muhameda Seida Serdarevića, govorio je autor mr. Ejub ef. Dautović. Akademik Enes Karić je naučno i stručno osvijetlio život i djelo Muhameda Seida Serdarevića kroz analizu vremena u kojem je živio i radio, analizu njegovog životnog puta, njegovog akademskog i rada u zajednici, te deskripciju i analizu njegovog djela. Istakao je da knjiga sadrži dva toma. U prvom tomu su izabrani radovi-djela Muhameda Seida Serdarevića, a u drugom tomu su radovi drugih o djelu M.S. Serdarevića. Čestitao je muftiji ljubljanskom, dr. Nedžadu ef. Grabusu, na nagradi i priznanju "Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević".


Nakon toga prisutnim se obratio i dr. Nedžad ef. Grabus, koji se zahvalio za dodjeljeno priznanje od strane muftije zeničkog, mr. Ejub ef. Dautovića, za zasluge i izuzetan doprinos u razvoju naučne misli u islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Muftija Grabus nagradu smatra obavezom sa kojom će se morati nositi, ali i čašću koja će mu u životu pomoći da još ozbiljnije radi na promovisanju, ne samo opštih islamskih ideja, nego i mišljenja i vjerovanja rahmetli Mudderis Muhameda Seida efendije Serdarevića. Ljubljanski muftija, dr Nedžad efendija Grabus, rođen je 1968. godine u Travniku, a na mjesto ljubljanskog muftije izabran je u dva navrata, 2006. i 2010. godine.

 

Nešto iz biografije Muhameda Seida Serdarevića:

"Muhamed Seid Serdarević, dobro poznat starijim generacijama muslimana, rodio se je u Zenici 8. decembra 1882. godine. Za 36 godina života i 14 godina aktivnog rada napisao je desetak do petnaest što manjih što većih radova sa temama iz društvene i religiozne oblasti i preko stotinu članaka u gotovo svim muslimanskim časopisma onog vremena. Značaj njegova djela nije dovoljno istaknut u publicistici muslimana BiH. Time je ujedno izostala i odgovarajuća ocjena o njemu kao društveno-prosvjetnom radniku, koji je u tadašnji konzervativni sistem osnovnog i opće-društvenog obrazovanja unio nove momente, koji su značili reformu i reorganizaciju toga sistema. Njegov rad karakterističan je po originalnom stvaranju, prevodilačkoj djelatnosti, reformi osnovne vjerske nastave, organizovanju imamsko-mualimskog staleškog udruženja i pisanju vjerskih udžbenika na narodnom jeziku – prvi slučaj u istoriji muslimana Bosne i Hercegovine. Dobar poznavalac arapskog, turskog, perzijskog i vlastitog jezika, pod utjecajem Šejh Muhameda Abduhua, Džemaludina Afganije i Tekijuddina Ibni Tejmije – a prvenstveno onog prvog, čiji mu je reformatorski rad bio dobro poznat, pristupio je razradi programa za reformu osnovne vjerske nastave kod nas, čim je postavljen za vjeroučitelja, nakon završenog »Darul-muallimina« u Sarajevu. Pored organizacionog rada, uređivao je i stručni časopis društva »Muallim«, koji se svojom strukturom i tematikom smatrao među najboljim te vrste, ne samo kod nas. Pored ostalih djela u vremenu od 1904. do 1917. godine napisao je prvu Istoriju Islama pod nazivom »Kratka povijest Islama« i »Fikh-ul-ibadat«, zatim »Jedan hadisi šerif«, »Dvije opasne socijalne bolesti« i »Istinitost Božijeg bivstva i Muhamedova poslanstva«. Radio je na prevođenju »Kur'ana« i na građi za jedan arapsko-bosanski rječnik. Na žalost, ovi materijali nestali su nakon njegove smrti. Umro je 26. maja 1918. godine. Djelo “Fikh-ul-ibadat” doživjelo je više izdanja na arabeci i kasnije na latinici i do danas predstavlja jedan od najznačajnih i nezaobilaznih udžbenika iz  Fikhul-ibadata hanefijskog mezheba".

 

Nešto iz biografije muftije zeničkog mr.Ejuba ef. Dautovića, autora:

"Rođen 01.10.1955.god. u Travniku. Podaci o obrazovanju:Osnovna škola: «Han Bila» u Han Biloj. Srednje obrazovanje: Gazi Husrevbegova medresa u Sarajevu 1971. g. – 1976. g. Visoko obrazovanje: Univerzitet ''Al-Azhar'' u Kairu, Egipat, Usulid-din, 1978. g. – 1983.g. Magistar islamskih nauka u oblasti tefsira i Kur'anskih znanosti, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, 2002. godina. Po završetku Medrese radi kao imam u Medžlisu Islamske zajednice Tešanj i Travnik, a potom odlazi na odsluženje vojnog roka. 

Odlukom Sabora IZ u BiH, 1998. godine, postavljen je za muftiju zeničkog.        U školskoj 1993/94., radi kao profesor na predmetu  akaid u isturenom odjeljenju Gazi Husrev-begove medrese u Zenici.  Također, dvije školske godine bio je angažovan kao predavač na predmetu Islamska vjeronauka u Općoj gimnaziji i Pedagoškoj gimnaziji u Zenici.

Od 1995 do 1997. godine bio je član Sabora IZ u BiH. Bio je član Općinskog vijeća Općine Zenica od 1996. do 1998. godine. Predsjednik je Upravnog odbora Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici od 2001. godine. Predsjednik je Upravnog odbora preduzeća ''Irtihal'' d.o.o. Zenica, od 2006. godine. Objavljeni radovi:  ANALIZA ĐOZINOG TEFSIRSKOG MIŠLJENJA U VIS-ovom PRIJEVODU KUR’ANA S KOMENTAROM – (knjiga-magistarski rad) – izdavač Islamska pedagoška akademija u Zanici, 2002. godina. Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović dobitnik je najvećeg priznanja Općine Zenica ''Grb Zenice'', 2009. godine".

 

E. Imamović za Zenicablog

Povezani članci (by tag)