25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 24 Maj 2013 07:17

BNP:U Mostaru,Jajcu,Puli,Splitu..

 

Bosansko narodno pozorište Zenica nakon uspješno organizovanog XII Festivala bh. drame sa predstavom „Razred“ slovenskog autora Matjaža Zupančiča u režiji Gorana Damjanca učestvovalo je i na 15. Teatar Festu Doboj 2013 u ponedjeljak, 20.5. Ovogodišnju selekciju radio je Kolegij Centra za kulturu i obrazovanje Doboj. U predstavi igraju Adis Mehanović, Saša Handžić, Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Selma Mehanović, Ištvan Gabor i Enes Salković. Za ovu predstavu vlada veliko interesovanje i u regionu, a Direkcija BNP-a Zenica primila poziv iz Prešernovog gledališča Kranj koje je organizator Tedna slovenske drame, tamošnjeg festivala nacionalne drame.

 

Zeničko pozorište izvest će i predstavu „Pismo iz 1920.“ po drugi put u Mostaru u toku tekuće pozorišne sezone. Mostarska publika će imati priliku pogledati pomenuti autorski projekat Olivera Frljića u sklopu manifestacije Mostarsko proljeće 2013. – XV Dani Matice Hrvatske.  U velikoj dvorani HD Kosača u petak, 24.5. sa početkom u 20:00 sati biće izvedena ova hit predstava koju je BNP Zenica radilo u koprodukciji sa festivalom MESS. U predstavi igraju Adis Mehanović, Saša Handžić, Enes Salković i Slaven Vidak. „Pismo“ je do sada pored mostarske pogledala publika u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Brčkom, Bihaću, Travniku, Beogradu, Kragujevcu, Zagrebu, Podgorici, Virovitici, Ljubljani, Kranju, Ptuju i Trstu. „Kontinuirano primamo pozive za gostovanja i učešća na festivalima sa Pismom iz 1920. U tekućoj sezoni ćemo je izvesti u sklopu programa Kastafskog leta Istra 7. jula i 58. Splitskog ljeta 29. jula“, rekao je Hazim Begagić, direktor BNP-a Zenica.

 

BNP Zenica će uskoro posjetiti još jedan veliki bosanskohercegovački festival. U pitanju su Pozorišne/kazališne igre BiH Jajce 2013, gdje će u takmičarskom programu Zeničani 11. juna izvesti predstavu „Život je pred tobom“ Romena Garija (Romain Gary) čiju režiju potpisuje Lajla Kaikčija.

 

Pismo iz 1920. 6