19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 26 Mart 2013 15:53

BNP na Sterijinom pozorju 2013

 

Prema odluci Igora Bojovića, selektora 58. Sterijinog pozorja u glavnom takmičarskom programu od ukupno 70 prijavljenih predstava ove se godine našlo njih svega devet. Među selektovanim predstavama nalazi se i predstava rađena u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i koprodukciji sa Hartekfakt i Bitef teatrom iz Beograda Grebanje ili Kako se ubila moja baka, Tanje Šljivar u režiji bh. rediteljice Selme Spahić. Od odabranih predstava tri su rađene u produkciji pozorišta van Srbije, među kojima je predstava BNP Zenica jedina predstava iz BiH.

 

U izvještaju selektora Bojovića o ovoj predstavi je, između ostalog, napisano „Kada se suočimo s nasiljem među djecom koje nastaje pod direktnim utjecajem okruženja ogrezlog u nacionalizam, rigidnog obrazovnog sistema koji kontrolišu etničke grupe i kada, na sve to, dodamo poremećen sistem vrijednosti u kojem živimo, dobijamo tematski okvir ove drame čija je radnja smještena u jednu školu u Banja Luci u vrijeme devedesetih godina prošlog vijeka, reklo bi se u idealan i prostor i vrijeme za ovakvu temu. No, mjesto događanja svakako bi se moglo izmjestiti i u bilo koju drugu zemlju koja se suočava ili se suočavala s ovakvim problemima. Ovo je komad koji uvjerljivo govori o generaciji koja je odrastala u ratnim okolnostima, a kojoj pripadaju i autorica i rediteljka.“

 

Zenički BNP svoju je tekuću 63. pozorišnu i koncertnu sezonu svečano otvorio 7. septembra 2012. godine premijernom izvedbom predstave Grebanje, dok je beogradska premijera izvedena 11. oktobra. U samo nekoliko mjeseci predstava je do sada osvojila šest festivalskih nagrada.

 

Inače, u posljednje 23 godine jedino su se zeničko i banjalučko narodno pozorište uspjeli naći u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji Sterijinog pozorja. 30. maja 1990. godine tadašnje Narodno pozorište Zenica izvelo je svoju čuvenu predstavu Sveti Sava, autora Siniše Kovačevića, u režiji Vladimira Milčina. Predstava je te godine osvojila tri nagrade: nagrada okruglog stola kritike pripala je predstavi u cjelini, za najbolje glumačko ostvarenje nagrađen je Žarko Laušević za ulogu Rastka Nemanjića, a nagradu je osvojio i scenograf Radovan Marušić. Devetnaest godina kasnije, 30. maja 2009. godine, ansambl Narodnog pozorišta iz Banja Luke izveo je Nušićevog Narodnog poslanika. 

 

Ovogodišnji nastup ansambla BNP Zenica na Sterijinom pozorju biće prvo učešće u takmičarskoj selekciji pozorišta iz FBiH u posljednje 23 godine, nakon što je na ovom festivalu 1990. godine također igrao upravo ansambl zeničkog teatra. Zanimljiv je podatak iz pozorišne historije da je ova pozorište osvojilo više Sterijinih nagrada od svih ostalih bosanskohercegovačkih pozorišta zajedno.