20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 14 Juni 2012 11:38

Slikarska kolonija Vranduk

Vranduk, srednjovjekovni bosanski grad petnaestak kilometara od Zenice ponovno je domaćin  Internacionalne likovne kolonije Vranduk. Sedmi put Udruženje De-Art uokviru popularizacije historijskih lokaliteta srednjovijekovnih gradova u regionu, a u suradnji sa muzejom grada Zenice, Općinom Zenice i nevladinom organizacijom Vizionarsko društvo iz Sarajeva od 2006. godine organizuje internacionalne likovne galerije.

 

- Na ovoj likovnoj koloniji učestvuju mladi umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Japana, Velike Britanije, Norveške, Njemačke, SAD-a, Srbije..... Umjetnici žive u bosanskoj kući, a stvaraju u Vranduku, čije ključeve «preuzmu» na nekoliko dana... Poslije svake kolonije upriličimo izložbu radova nastalih u koloniji u Zenici, kazao nam je prvi čovjek Kolonije Muhamed Begić.

 

Na likovnoj koloniji u 2012. godini deset umjetnika iz zemlje i inostranstva šest dana stvara dvadesetak radova, nakon čega bi bila upriličena izložba.

-

U želji da napravimo sto više radova ove godine zvanično otvaramo i kiparsku koloniju i materijal u kojem će četiri kipara raditi je drvo trešnje, po kojem je ovaj kraj i poznat, kazao nam je Begić. Ovogodišnja kolonija je posebna jer se po prvi put uključuju umjetnici kipari, a međunarodni karakter daju umjetnici iz Irana, Škotske i SAD. 

 

POGLEDAJTE GALERIJU SA RANIJIH SKUPOVA