29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 20 Februar 2012 07:30

Umrla Amina Tahmiščija Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Malena Amina Tahmiščija, koju su ljekari klinike u italijanskoj Padovi pripremali za operaciju, izgubila je bitku za život i preksinoć preminula, potvrdio nam je njen otac Amir, koji se nalazi u Italiji.

Iako ophrvan bolom, Amir nam je uspio kazati da je, nakon dolaska iz Bosne, prije desetak dana, tim italijanskih ljekara činio sve da ukloni prepreke i pristupi operaciji transplantacije jetre, zbog koje Amina i doputovala u Italiju. Dvije sedmice pred polazak, 13. januara Amina je napunila godinu teškog života.

- Došla je sa virusom, prehladom, čak zapala i u komu, iz koje su je uspjeli oporaviti. Imala je i izljev krvi. Zbog komplikacija na plućima pripremali su je da je prvo operišu da otklone te probleme, a onda bi pristupili transplantaciji. U toku priprema za operaciju je preminula, kazao nam je Amir.

Još od rođenja sukobljena sa nizom komplikacija i bolesti, došla je u situaciju da cijelu prvu godinu života provodi gotovo neprekidno po zdravstvenim ustanovama i bolnicama.  Prije više od četiri mjeseca pokrenuta je humanitarna akcija, održani su koncerti, sportski mečevi, sa ciljem da se porodici Tahmiščija pomogne da Amina otputuje na operaciju koja košta stotinama hiljada KM. U italiju je posljednji dan januara.

- Rekli su nam da „papirologija“ oko prenošenja tijela u Bosnu traje par dana i da ne očekujemo da sve bude gotovo prije utorka, srijede, kad ćemo se vjerovatno i vratiti, kazao nam je Aminin otac.

Čitano 7582 puta