19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 17 Oktobar 2011 05:47

Adi i Eldin Adilović Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Kada su započinjali nogometne karijere, braća Adi i Eldin maštali su o tome da jednog dana igraju za istu ekipu i da zajedno proslavljaju pobjede. Ta im se želja ispunila prije nekoliko godina kada su nastupali za slovenski Interblok. No, ni sanjati nisu mogli da će u isto vrijeme biti članovi ljutih gradskih rivala Željezničara i Sarajeva, čije boje brane u ovom prvenstvu.

 

Tenzije rastu

Eldin je prvo u junu potpisao za Željezničar i on predvodi napad tima iz Doline ćupova, a nedugo zatim Adi se pridružio klubu s Koševa i uspješno brani mrežu ekipe Jiržija Plišeka.

- Nisam siguran da se desilo da dvojica braće u isto vrijeme igraju u Sarajevu i Željezničaru. Malo smo se raspitivali kod ljubitelja nogometa u glavnom gradu BiH i niko nam nije mogao potvrditi, ali ni demantirati, da je ovo prvi slučaj. Kada me nazvao prijatelj Dženan Muminović, koji mi je dosta pomogao u karijeri, i ponudio mi da potpišem za Sarajevo, bio sam malo zatečen, ali i ponosan zbog poziva kluba s Koševa - kaže stariji Adi Adilović, koji je svojevremeno nosio i dres Željezničara.

Kako se približava 13. kolo i vječiti derbi na Grbavici, tako rastu i tenzije i prepucavanja između braće iz Zenice.

- To je sigurno najznačajnija utakmica i za mene, ali i za brata. S nestrpljenjem očekujemo početak utakmice. Na zelenom terenu neću štedjeti brata. Nadam se da ću biti uspješniji. To će biti prvi put da se radujem što Adi prima gol. Još ako bih imao sreće i da ga savladam, to bi bilo nešto najljepše. Mislim da mi to nikada ne bi oprostio - kaže Eldin, koji u posljednje vrijeme pruža odlične partije u plavom dresu.    

Knjiga rekorda

I njihova dvojica mlađe braće Hannan i Tarik krenula su njihovim stopama i trenutno treniraju u mlađim kategorijama Čelika, u kojem su karijere započeli i Adi i Eldin.

- Lijepo bi bilo da za pet-šest godina svi skupa zaigramo u nekoj ekipi. Možda bismo ušli i u Ginisovu knjigu rekorda. Braći pomažemo svojim savjetima. Na vječitom derbiju porodica Adilović bit će podijeljena. Otac je naklonjeniji Sarajevu, dok je mami draži Željo. Braća, naravno, navijaju za Čelik, a sestru Iman nogomet ne zanima - kaže Adi.

On je već nekoliko godina u sretnom braku s Amrom, s kojom ima sina Maka, dok mlađi Edi smatra da je još mlad za brak.

- Adi se oženio svojom prvom djevojkom. Dugo su se zabavljali i ona je uspjela da ga potpuno smiri i drži uz sebe. Ja sam pet godina bio u vezi, ali sam sada slobodan. Nisam ponovio njegovu grešku - u šali govori Eldin.

Eldin bio prvak u karateu

Adi je još u djetinjstvu počeo da trenira nogomet, a zanimljivo je da je Eldin nekoliko godina trenirao karate.

- Borilački sportovi bili su moja prva ljubav. U karateu sam bio više nego uspješan. Redovno sam osvajao prva mjesta na državnim prvenstvima, a na Evropskom do 15 godina čak sam osvojio i medalju - kaže Eldin.

Različiti termini

Zbog profesionalnih obaveza, čestih treninga i utakmica u različitim terminima, Adi i Eldin nemaju previše vremena da se druže.

- Iako smo u istom gradu, teško nam je uskladiti obaveze i da se svakog dana viđamo - kaže Adi.

Preneseno: Dnevni avaz

Čitano 4921 puta