29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 Septembar 2014 02:07

Psi lutalice sve veći problem

Problem pasa lutalica na ulicama bh gradova, uključujući i Zenicu, poprima sve veće razmjere, a dosadašnje aktivnosti nadležnih iz vlasti nisu dale veće rezultate. Sve veći broj napada na građane primorao je izvršnu vlast u Kantonu Sarajevo da donese odluku o provođenju mjere eutanazije, za koju je zadužena kafilerijska služba komunalnog preduzeća „Rad“.

 

U Udruženju „Šapa“ Zenica smatraju da se eutanazijom neće puno toga postići, jer je stvarni problem stalni priliv pasa u gradove. Komunalno preduzeće „Rad“ Sarajevo putem svoje kafilerijske službe trebalo bi da pristupi realizaciji odluke o eutanaziji odmah. O ovoj tematici smo telefonski razgovarali sa Nihadom Fejzićem, dekanom Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevo,koji smatra da postoji zakonski osnov za eutanaziju,prema odredbi važećeg Zakona iz 2009. godine.

 

U Udruženju „STOP ugrizu“ Zenica  procjenjuju da je krajnje vrijeme za poduzimanje konkretnih mjera,uključujući i eutanaziju, kako bi se spriječili novi napadi pasa na građane. Tajnica ovog Udruženja Sandra Ljubić ukazuje da je eutanazija kratkoročna mjera, a dugoročno rješenje je mikročipovanje i registar pasa. Da eutanazija neće riješiti problem pasa na ulicama bh gradova smatraju u Udruženju za zaštitu životinja „Šapa“ Zenica.

 

Predsjednica Snežana Vidović napominje da je ključno, do sada neriješeno pitanje,stalni priliv pasa u bh gradova.

 

-U glavnom gradu BIH je posljednjih mjeseci jedan higijenski servis naovlašteno uklanjao,bolje reći hvatao pse na ulicama pri čemu im se pri tom gubi svaki trag, kaže Vidović. -Kafilarijska služba niti ima kapacitete niti je obučena da provede eutanaziju, ističe Vidović.

 

Azil koji je Općina Zenica sagradila u naselju Bare u mjesnoj zajednici Stranjani još uvijek nije u funkciji. Prema našim saznanjima,trebat će dodatna sredstva. No to je svakako samo jedan od aspekata problema prisustva i uklanjanja napuštenih pasa u urbanim sredinama.