24 Juli 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Septembar 2014 12:48

SIPA: 81 korisna informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u augustu ove godine registrirali su ukupno 382 poziva na telefonskoj liniji "Krimolovci".  U navedenom periodu od građana je zaprimljena 81 korisna informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja. 

 

Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja (21) i neovlašteni promet opojnim drogama (10).  Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 81 je zajedno sa izvještajima proslijeđena na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po osam je postupala i SIPA.  U izvještajnom periodu pristiglo je 47 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem "Krimolovaca". 

 

Na osnovu toga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima četiri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, a jedan izvještaj dostavljen je na ocjenu.  Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 131 savjet građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci" - 080 020 505, saopćeno je iz SIPA-e.