19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 28 Juli 2014 23:12

Policijski uviđaj u Carpe Diemu?

Školska ponovno u mraku? Već u Bajramsko jutro na našu adresu počeli su pristizati upiti sugrađana "šta se to dogodilo u Školskoj ulici". Prije nešto više od dva mjeseca otvoreni objekat Carpe Diem osvanuo je prazan, zatvoren, okružen trakama... Sindrom "čaršijske priče i nadogradnje priče" je pušten... "Očevici" koji eto baš nisu svojim očima vidjeli, ali znaju čovjeka koji jeste, vidjeli su policijsku traku, a s obzirom da je Bajram,  odmah se stvorila fama o novom mogućem zločinu, bajramskom lumpovanju, ....

 

- Nije odavno.. opet kafane i alkohol... zna čovjek, vidio hitnu, policija tu... Facebook prepun "pouzdanih izvora". I priče u trećem koljenu dobiju već dramatičnu kategoriju, uz sve to se uveže informacija da je tamo negdje (u Travniku, tačno) umro momak zboden u "nekom kafiću".... Ne jednom smo se uvjerili u svu pogubnost tračeva i neprofesionalizma, ali i mahalaštva koje u principu ne donese ništa dobro. Nedavno je tako (hvala Bogu da je laž) poginulo nekoliko djevojaka na M17, pa se ispostavilo da je jedna djevojka posjekla ruku tako što je udarila u stub, a u hitnu je dovela drugarica. Odmah puta dva, pa takozvani svjedoci, pa pričao nam čovjek, koji je sve vidio, ustvari u njega rođak radi u Bolnici, gledao...

 

Vratimo se policijskoj traci "Mjesto zločina". Ups, nije bila policijska. Nije bila ni žuta. Bila je bijela i na njoj je pisalo AE Sigurnost, kompanije u čijem je vlasništvu Carpe Diem. Za razliku od mnogih koji Bajram vide kao priliku za dodatnu zaradu, ne mareći da i većina njihovih radnika ima vjerske i obiteljske potrebe, menadžment objekta Carpe Diem je odlučio prvi dan Bajrama zatvoriti objekat, o tome uredno obavjestivši svoje goste, ali i potencijalne posjetioce putem svoje FB stranice. 

 

- Danas je Bajram. I radnici Carpe Diema imaju pravo na zakonom predvidjene slobodne dane kao i svi ostali. Zato su drugaciji i već šta, rekli su nam u AE.

 

 

E sad, opet, čaršija. Namjerno ili nenamjerno, traka je trebala spriječiti pješake da u poslovično mračnoj Školskoj zapnu za pod bašte kafića, inače uredno ograđenog cvijećem. Ispalo je (ne)namjerno kao dobar marketinški fol. Svi pričaju o policijskoj traci, a malo ko je vidio i shvatio zašto je ona tamo. Ko je pogledao, shvatio je. 

 

Ipak, nama je nešto sasvim drugo govorila današnja traka. Podsjetila nas je na dojučerašnju mračnu Školsku ulicu, koja je uz pomenuti kafić kao istinsko ambijetalno osvježenje te ulice, ali i cijelog grada, te nekoliko radnji u istom objektu, uistinu oživjela. Šta je nama Školska? Centralna gradska ulica, tik uz malo življu Masarykovu i vrlo žive Sarajevsku i Bulevar.

 

Na kraju, sreća da je traka ispala ko dobra tema za čaršije. I ništa više. Neki drugi objekti konkurišu za "žute trake" i za dešavanja oko njih. Nažalost, u ovom gradu odavno je, po principu "nek ja nemam, ali nek komšijii crkne krava" vijest  isključivo loša vijest. Za devet godina rada na ovom portalu znamo da loša, crna vijest donosi dva, pet, deset puta više posjeta nego vijest da je neko nešto napravio, pobjedio, uspio...

 

I još jednom, svi ćemo/ćete govoriti da to ne valja. Ali opet ćete kliknuti na crnu vijest, makar i samo naslov bude crn, a vijest drukčija. Ovaj put oni koji od ovog grada žele vidjeti crnu rupu su se prevarili. Već ujutro, trake neće biti. A ovaj objekat će nastaviti da krasi listu lijepih, prepoznatljivih i osobenih objekata u našem gradu. nažalost, sve kraću listu. 

 

.....

PROLOG OVOM TEKSTU PIŠEM DESET SATI nakon objave vijesti... sve napisano, sada treba podcrtati i boldovati, jer se pokazalo u najgorem smislu ove objave.  Dio čitalaca nije odmaknuo od naslova i odmah je dijelio lekcije. Naravno, izuzeću iz komentara one zlobne, "komšijina krava" koji su gore navedeni koji znaju sve u mahali, u čaršiji, a ne znaju šta im se u kući dešava, pa se iznenade kad im dijete zaluta u rubriku Crna hronika. 

 

Upravo rekordan ovomjesečni broj posjeta jednoj vijesti govori o nama, vama... Znate li da su dvije zeničke djevojčice predstavljale BIH na Svjetskom prvenstvu u baletu, da je Zeničanin bio među odabranim na Svjetskom prvenstvu iz fizike? Znate li koliko je BNP osvojio priznanja u regionu ove godine? Iskreno, teško. Kroz našu statistiku vidimo da je čitanost "pozitivne" vijesti 20-50 puta manja od "crnjaka". I onda svaki drugi, treći komentar je kako "mediji prave crnu sliku o Zenici. Da, Zeničani su srebrni i bronzani na Balkanijadi, Zeničanin je potpisao za španski klub. Zmajevi su bili u Zenici, oni košarkaški, grad je osvjetlao obraz sa 5.000 posjetilaca, triput više nego u Sarajevu. 

 

Naravno, Zeničanka je oborila državni rekord, Zeničani nastupaju na festivalima muzike u Tuzli i na Ponijerima. Sve pobrojano dogodilo se u zadnjih sedam dana. A nažalost svih nas, izmišljena vijest o jednoj žutoj, pardon bijeloj traci zavezanoj za stub imala je više čitanja nego svi rektordi i uspješni Zeničani ZAJEDNO! Ako vam nakon ovog teksta ruka barem malo sporije krene za klikom na raznorazne "ekskluzive" "strane informacije" i slično, mi ćemo biti sretni. Za razliku od mnogih novopečenih, nama broj klikova ne predstavlja ni rejting, ni status u svijetu "internet medija". Zato kod nas nećete vidjeti izmišljene napucane naslove, nećete vidjeti informacije koje to nisu. Svoj rejting stičemo ispunjavanjem slogana "jedno mjesto za sve informacije iz Zenice". I nema tu ni "strašnih istina koje je saznala supruga", ni Britney Spears, ni gaća Mice, Cece, xxx-ice... 


Ovo nije bila vijest o Carpe Diemu, nije bila vijest o neradnom danu za Bajram. Neki "bolesni umovi" su u tome vidjeli "pravljenje pozicije", iako smo mi prijatelji sa osobljem i menadžmentom objekta, morali smo tražiti saglasnost da ovu situaciju iskoristimo i za Bajram vam pokažemo kako smo svi zajedno, na ovim prostorima, "željni krvi". A to ne valja. 

 

 

Nažalost, bilo je i pogrdnih komentara. Sreća, pa je takvih uz pomoć divnog dugmeta "ban" sve manje. Čitajte, razmišljajte, ne pljujte. Ne mrzite. Mržnja nas je dovela iza Albanije, iza nekih afričkih zemalja. Odmaknite od sindroma plemena i zavađenih stada. Nemojte mrziti komšiju, drugog, samo zato što on ima, a vi nemate. Nemojte se kriti iza lažnih profila. Vi onda ne postojite. Samo laž u vašem životu. Živite i stvarajte. Doživite da i o Vama napišemo pozitivnu vijest, a nemojte živjeti da komšiju vidite u crnoj hronici. i onda-mediji krivi. 


Pozivamo vas sve da ljudima koji daju pozitivu ovom gradu date više šanse. Kroz kupljenu ulaznicu, kroz odlaske na izložbe, promocije, rijetke događaje u našem gradu. Mi ćemo vas obavještavati i o crnjacima, jedni smo od nažalost vrlo rijetkih koji nisu omiljeni među političarima, jer prenesemo šta Narod misli. Ali nećete vidjeti vijesti tipa "Otkrio je šokantnu istinu", a ono vijest o Mozambiku. 


Osvrnite se oko sebe, uslikajte smeće, pogrešno parkiranje, informaciju o policijskoj traci i crnjaku, ali nam javite i o uspjehu vašeg komšije. Nemojte da "komšiji crkla krava" za vas bude pozitivna vijest.