28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 08 Juli 2014 00:06

Vrh.sud FBiH: Mešiću i Hajrizu

Pred Vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH održana je sjednica na kojoj su razmatrane žalbe na presudu Kantonalnog suda u Zenici kojom je Demir Mešić (30) osuđen na 22, a Alisan Hajriz (26) na 18 godina zatvora, zbog ubistva Admira Veličanina (27) iz Doboja 17. septembra 2011. godine kod Žepča.



Identične kazne

Prvostepenom presudom Mešić i Hajriz su osuđeni na ukupno 40 godina robije. Međutim, Vijeće Suda FBiH prihvatilo je žalbu odbrane, te je ponovljen postupak u Kantonalnom sudu u Zenici, nakon čega su ponovo osuđeni na identične kazne zatvora. U međuvremenu su i Tužilaštvo i odbrana ponovo uložili žalbe.

Federalna tužiteljica Fikreta Vranjkovina u svom kratkom obraćanju kazala je kako u cijelosti stoji iza navoda žalbe.

- Tražimo da se žalbe odbrane u cijelosti odbiju, te da se Mešiću i Hajrizu izreknu kazne zatvora u dužem trajanju – kazala je tužiteljica Vranjkovina.

 

 

Srđan Petrić, advokat prvooptuženog Mešića, u iscrpnom obraćanju je, između ostalog, kazao kako traži da se ukine presuda njegovom branjeniku zbog, kako je rekao, mnogostrukih povreda zakona.

- Ne postoji nijedan trag ili dokaz da je moj branjenik uopšte bio na mjestu zločina. Sporne boce nisu pronađene u vozilu i tek su se naknadno pojavile. Također, Mešiću su uzeti biološki tragovi bez odobrenja. Interesantno je i to da je policajac Branislav Stanić u početku tvrdio kako su tragali za NN vozilom i NN osobama, da bi 40 dana poslije sve znao, i koje je vozilo u pitanju i o kojim osobama je riječ, pa čak je znao i kako su bili obučeni. Ovo jeste teško krivično djelo, ali se ljudi ne mogu osuditi bez ijednog dokaza. Tražim od Suda da donese odluku na osnovu dokaza, a ne na osnovu prošlog života mog branjenika – rekao je advokat Petrić.

I Mešić se obratio Sudu te je rekao kako je u cijelom slučaju sporna samo flaša za vodu.

- Ne sporim da sam se bavio kriminalnim poslovima, zbog čega sam i osuđivan. Da sam kojim slučajem zaista ubio Veličanina, ne bih sigurno ostavio flašu. U najgorem slučaju bi je bacio. Možete me i poligrafski testirati, ali ovdje u Sarajevu ili da to obavi SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu, op. a.), ali nikako u Zenici. Ako se utvrdi da sam ubio Veličanina, osudite me na maksimalnu kaznu, odnosno 45 godina robije – poručio je Mešić, dodajući “kako više nije pametan” i da ne zna šta bi trebao uraditi da dokaže da nije kriv.

Almir Hrustić, advokat Alisana Hajriza, kazao je kako se u potpunosti slaže s izlaganjem svog kolege Petrića, te je još dodao da ne postoji nijedan materijalni dokaz koji bi njegovog branjenika povezao s mjestom zločina.

Tonski zapis

- Osim toga, neshvatljivo je da su svjedočile sestre Vranina Mrahović i Benina Malkoč, koje su živjele u vanbračnoj zajednici sa Mešićem i Hajrizom, pogotovo zbog činjenice da s njima imaju maloljetnu djecu. Također, Tužilaštvo nije uspjelo odrediti ni tačno vrijeme izvršenja ubistva. Ne postoje ni dokazi da je moj branjenik bio u prijateljskim odnosima s ubijenim. Zamolio bih Sud da presluša tonski zapis sa suđenja, jer će vam sve biti jasno. Znači, tražim da se moj branjenik oslobodi krivice, te da se odbace zahtjevi Tužilaštva – kazao je advokat Hrustić.

Hajriz se obratio prisutnima te je, također, zamolio sudije da preslušaju tonski zapis sa suđenja.

- To što se dešavalo u Kantonalnom sudu u Zenici je paranoja i tako nešto možete vidjeti samo na filmovima – rekao je Hajriz.

Kako saznaje “Avaz”, odluka na žalbe Tužilaštva i odbrane trebala bi biti donesena u roku od sedam ili osam dana.

Inače, sjednicu Vrhovnog suda FBiH osiguravale su jake policijske snage, naoružane dugim cijevima.

Tijelo bacili u potok 

Prema prvostepenoj presudi, Demir Mešić i Alisan Hajriz optuženi su da su 17. septembra 2011. godine ubili svog prijatelja Admira Veličanina kod Žepča, nakon čega su pokušali pobjeći njegovim automobilom Audi TT. Uhapšeni su nekoliko dana kasnije u akciji zeničke i sarajevske policije i to u iznajmljenoj kući u Vrbovskoj ulici u Sarajevu. Ubistvo je, prema optužnici, počinjeno na naročito okrutan način, na lokalitetu Grašnica kod Pepelarske Rijeke, u mjestu Begov Han, općina Žepče, gdje je Mešić iz puške ispalio hitac kroz flašu u glavu Veličanina. Nakon ubistva njegovo tijelo su bacili u korito planinskog potoka duboko više od 50 metara. Nakon što su u bijegu s mjesta zločina primijećeni, pokušali su zapaliti Veličaninov Audi TT u Golubinji kod Žepča, kako bi prikrili tragove, ali u tome nisu uspjeli. Prilikom njihovog hapšenja pronađeni su dva pištolja, automatska puška, te policijske radiostanice.


AVAZ