20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 13 Juni 2014 01:47

Bh.sudije u aferi namještanja

Trojica sudija koji su, prema izvještaju FIFA, koji je objavio The New York Times bili akteri pokušaja namještanja prijateljskih utakmica uoči proteklog Mundijala 2010. godine u Južnoj Africi su, kako javljaju mediji, Siniša Zrnić, Kenan Bajramović i Rizah Ridžalović, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP). 

 

Oni su, kako je preneseno iz izvještaja trebali suditi i namjestiti meč Sjedinjenih Američkih Država protiv domaćina prvenstva. No, prevara je, u režiji organizacije iz Singapura, unaprijed otkrivena i meč je sudila druga sudijska trojka. Međutim, poznato je da su ovaj trojica sudija su još 2011. godine doživotno izbačeni iz nogometa odlukom Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

 

Otkriveno je kako su, bez saglasnosti bh. sudijske organizacije putovali u Tursku i sudili, također, najvjerovatnije namješteni meč Bolivije i Latvije. Zanimljivo je da je jedan od sudija Rizah Ridžalović u izvještaju FIFA naveden pod imenom Ratko Kunić, no NSBiH je ispitujući prevaru u Turskoj otkrio da se radi o Rizahu Ridžaloviću koji se lažno predstavio jer "liči na Kunića", prenosi NAP. Tajni izvještaj FIFA o namještanju prijateljskih utakmica izazvao je veliku pažnju obzirom da je u javnost procurio samo nekoliko dana prije početka Svjetskog prvenstva u Brazilu.