28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 12 Juni 2014 02:33

Tri godine zbog udesa na M17

Vrhovni sud Federacije donio je pravosnažnu presudu, kojom je Elvedin Krujeziu (28) iz Zenice osuđen na tri godine zatvora, zbog saobraćajne nesreće koju je uzrokovao 12. maja 2012. godine. Presudom Vrhovnog suda poništena j prvostepena presuda Kantonalnog suda, te kazna sa četiri i po, umanjena na tri godine zatvora. 

 

Podsjetimo, Krujeziu je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je u blizini Zenice na magistralnom putu M17 jedna osoba smrtno stradala, dok su dvije, među kojim je i on sam, teško povrijeđene. Krujeziu je kobnog dana, oko pet ujutro, u pijanom stanju vozio BMW 530 D. Vozeći brzinom od 140 kilometara na sat u blizini benzinske pumpe "Maypet" na ulazu u Zenicu iz pravca Sarajeva, Krujeziju nije uspio skrenuti lijevo na zaobilaznicu, nego je kočio, proklizao i udario u zaštitni betonski blok.

 

Od posljedica teškog povređivanja u Kantonalnoj bolnici Zenica podlegao je njegov prijatelj Dino Serdarević (22), koji se nalazio na mjestu suvozača, dok su teške povrede zadobili sam Krujeziu i Adnan Škaljo (31).

 

Tužilaštvo ZDK i odbrana su postigli, shodno ustaljenoj sudskoj praksi, sporazum o priznanju krivnje koji je podrazumjevao kaznu od tri godine zatvora. Kantonalni sud nije prihvatio taj sporazum, te je u sudskom procesu optuženog osudio na četiri i po godine. Vrhovni sud je sada poništio tu presudu, te ocijenio da je kazna od tri godine primjera počinjenom djelu.