19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Februar 2014 05:35

Optužnica: prevare u šumarstvu

Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici potvrdio je optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona protiv šest osoba iz Vareša, Breze i Sarajeva zbog zloupotreba položaja, falsificiranja isprava i direktnog prouzrokovanja štete državi i vojnim preduzećima iz oblasti šumarstva. 

 

Optuženi su direktor „Šumarstva“ Vareš Mehmed Frljak, koji je i aktuelni predsjednik SDA Breza, prvi čovjek privatnog „Šummexa“ iz Vareša Sead Ganić iz Sarajeva, Frljkovi saradnici Ivan Andrić i Edina Hafizović, Salem Kapetanović i Abid Pajt, svi iz Vareša. 

 

Frljak je 2000. godine u ime „Šumarstva“ potpisao izvođenje radova na gradnji šumskog puta, koji su, nakon što su ih „Sarajevo šume“ uradile za 110.000, potpisao aneks sa dodatnim radovima od još 90.000 KM, iako ih nije potpisao nadzorni organ. Time je oštetio preduzeće za 72.355 KM. 

 

Protivno odlukama Upravnog odbora uvodio je u posao firme iz Sarajeva i Breze, sklapajući uopćene generalne ugovore, oštetivši firmu za 165.945 KM u jednom te 109.861 u drugom slučaju. Frljak je optužen i da je otpisivao imovinu preduzeća koja nije bila za otpis, oštetivši firmu za 134.804 KM. 

 

Ganić i Frljak optuženi su da su oštetili „Šumarstvo“ i za 125.907 KM tako što je Frljak dopustio besplatno korištenje državne imovine privatnoj firmi, koja je potom uredno fakturirala usluge s tom poklonjenom mašinom firmi na čijem je čelu on bio. 

 

Opsežna optužnica na desetine stranica do u detalje navodi sve mahinacije koje su rađene od 2000. do 2005. godine. Na osnovu prijave Finansijske policije vođena je istraga protiv Frljka i još osamnaest osoba zbog pronevjere 1,7 miliona KM. Frljak je kriminal pokušao prikriti otpuštanjem, prijetnjama i premještajima najbližih saradnika, koji su dali iskaze Tužilaštvu.

Povezani članci (by tag)