19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 18 Januar 2014 09:36

Istraga o ubistvu u Kozarcima

Odmotava se klupko oko monstruoznog zločina ubistva 51-godišnjeg Ramiza Smrike iz Kozaraca kod Zenice. Nakon što su, na osnovu naredbe Općinskog suda Zenica, pretreseno nekoliko lokacija u Zenici, jučer je nastavljena potraga za dokazima i predmetim korištenim u ovom zločinu. 

 

Jučer su ronioci Jedinice za podršku MUP-a ZDK pretraživali korito rijeke Bosne na auto-petlji Sjever-Blatuša, na ulazu u Zenicu. Tim putem su navodno razbojnici bježali kućama, te upravo sa mosta na petlji odbacili predmete i odjeću korištenu u razbojništvu.  Podsjećamo, u četvrtak poslijepodne su uhapšeni Sead Mujkić (22) i Admir «Gagani» Jašarević (24) zbog sumnje da su povezani sa ovim ubistvom.  Policija istovremeno pokušava da dođe do informacija o Senadu Šišiću (27), koji se navodno nalazi van granica BiH. Mujkića i Jašarevića su specijalci MUP-a ZDK oko 15 sati doveli u zgradu MUP-a. Nakon što je 19. novembra prošle godine u Kozarcima kod Zenice na kućnom pragu ubijen Ramiz Smriko (51) sektor kriminalističke policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona je gotovo dva mjeseca pokušavao ući u trag ubicama, motivu ili bilo čim vezanim za ubistvo.  

 

Kako saznajemo, tokom nepuna dva mjeseca obavljeno je više od hiljadu informativnih razgovora, od mještana Kozaraca, pa do Smrikinih radnih kolega u Koksari Arcelor Mittala Zenica. Među njima je i osumnjičeni Jašarević, koji je istražiteljima «zapeo za oko» još u prvom razgovoru.  Rahmetli Smriko, kažu njegovi najbliži, bio je sklon «čašici», te je nerijetko volio da se, uglavnom bez razloga, hvali, pa je u više navrata pričao prijateljima, kolegama i rodbini kako će se «opariti». Naime, uz navodnu ušteđevinu od prodaje stoke i neke imovine, Ramiz je u ime rodbine pregovarao o prodaji više desetina dunuma zemlje za potrebe mjesnog groblja, te je najavljivao da će od njemu neupotrebljive zemlje u selu Lokvine inkasirati 40-50 hiljada KM. 

 

Upravo ta priča ga je, po svemu sudeći, došla «glave», jer je čuo i Jašarević, te je podijelio sa prijateljima, koji su isplanirali razbojništvo. Jašarević, jer ga Smriko zna lično, je bio u «pričuvi», dok se smatra da su Mujkić i Šišić bili «izvođači». Šta se dogodilo 19. novembra prošle godine uvečer oko 20 sati po dolasku pred Smrikinu kuću, da li ih je domaćin iznenadio pri pokušaju provaljivanja, za sada nije utvrđeno, ali je u njega ispucan hitac iz blizine direktno u prsa. Smriko nije bio oženjen, niti je imao djecu, a živio je sa dvije sestre koje se također nisu udavale i koje su se nalazile u kući u vrijeme ubistva. Moguće je da je njihova vriska, kad su čule buku i galamu spolja i iz hodnika u prizemlju kuće, uplašila napadače. Niti jedan od osumnjičenih nema «ozbiljan policijski dosje». Naredni dani istrage ovog slučaja donijeti će sigurno više detalja, pa i informaciju ko je od osumnjičenih pucao u Smriku. 

 

Jučer u popodnevnim satima osumnjičeni Sead Mujkić predat je u nadležnost Tužilaštva, koje je nakon saslušanja uputilo Kantonalnom sudu u Zenici zahtjev da mu se odredi jednomjesečni pritvor.