16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 20 Decembar 2013 21:13

Pritvor za Ismeta Gutlića

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog, koji je lišen slobode u okviru jučerašnje akcije usmjerene na otkrivanje međunarodne trgovine drogama. Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je za osumnjičenog Ismeta Gutlića. (1979) iz Zenice, državljanina BiH.



Prema prikupljenim dokazima, ovaj osumnjičeni je, djelujući u okviru organizirane kriminalne grupe koja se bavila nedozvoljenom međunarodnom trgovinom opojnim drogama, prvenstveno „speed“ i „skank“, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prodavao opojnu drogu na području unutar BiH i dalje za područje Austrije i Holandije. 

Navedeni osumnjičeni se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250. stava 3. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stava 1. KZ-a BiH. Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stavom 1. tačkama b) i c) ZKP-a BiH.

Između ostalog, mjera pritvora je predložena zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.


Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu.