26 Juni 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 24 Juli 2013 02:53

Upozorenje Rijaseta IZ

Već duže vremena, skoro od stupanja na dužnost reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, Islamska zajednica je suočena s problemom lažnog predstavljanja osobe koja poziva pojedince, medije i privredne subjekte i predstavlja se kao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović ili da je ovlaštena od reisu-l-uleme i Rijaseta da prikuplja novčana sredstva za liječenje ili pomoć bolesnim i socijalno ugroženim osobama.

 

Ova osoba je u više navrata identificirana, policijski saslušavana i predavana nadležnom tužilaštvu, međutim ponovo nastavlja sa istim postupcima. Prema dostupnim saznanjima, zbog djela prevare ova osoba je ranije osuđivana i boravila u zatvoru.

 

Nažalost neki pojedinci i privredni subjekti su, ne provjeravajući i ne sumnjajući da se može neko poigravati s moralnim kredibilitetom Islamske zajednice i reisu-l-uleme, uplatile značajna sredstva ovoj osobi.

 

Podsjećanja radi, Rijaset Islamske zajednice je ranije u dva navrata putem saopćenja za javnost upozoravao na slučajeve prevare i lažnog predstavljanja. Posljednjih dana Rijasetu se javilo više pojedinaca koji su bili kontaktirani i od njih je tražena pomoć za liječenje, stipendiranje i pomoć siromašnim, a sve pod izgovorom da to čini lično reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović ili po njegovom ovlaštenju.

 

Žao nam je zbog građana koji su bili predmet prevare i uznemiravani, ali ovo je još jedno upozorenje svima na oprez i da znaju da su svu takvi pozivi i predstavljanja lažni. Čudno je da tužilaštvo ne poduzima nikakve mjere kako bi se prestalo uznemiravanje ljudi i lažno predstavljanje te zaštitio dignitet Islamske zajednice i institucije reisu-l-uleme, pošto se radi o višestrukom povratniku u kaznena i kriminalna djela.

 

Rijaset IZ u BiH