29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 31 Maj 2013 22:46

Prevaren za 250.000 KM

Zeničanin, koji dugi niz godina vodi uspješan biznis u inostranstvu, ostao je uskraćen za oko 250.000 konvertibilnih maraka, pošto je odlučio da kupi jedan od skupljih modela “Mercedesa” kod ovlaštenog dilera za BiH.

 

Kako je za  ”Dnevni avaz” rekao M.D. on je sredinom prošle godine potpisao ugovor sa ovlaštenim prodavcem “Mercedesa” – kompanijom “Moto-turs” o kupovini najnovijeg terenskog modela GL500 4matik, sa dodatnom opremom, ukupne vrijednosti od 250.000 KM.

 

“Trudim se da budem legalista i, koliko uspijevam, patriota. Ali, javašluk kakav sam doživio na kraju je dobio sudski epilog. Osim toga, donijeće lošu etiketu svim uvoznicima u BiH, ali želim da o tome sazna i javnost”, rekao je za “Avaz” M. D. M.D. je uplatio obavezni avans, a onda i ostatak cifre do punog iznosa zbog, kako mu je rečeno, “zahtjeva iz Njemačke”, ali na kraju nije dobio ni novac ni automobil.

 

“Mogao sam da kupim auto bilo gdje u Evropi, ali naivno sam želio da ostavim novac u svojoj zemlji. Uplatio sam 33.000 eura PDV-a i carine i čekao promociju novog modela, uz ugovornu obavezu da auto dobijem u januaru ove godine. Prošlo je mjesec-dva, pa sam na kraju shvatio da sam prevaren. Kada im se obratio moj advokat, odgovorili su da sam ‘u pravu, ali da su, zbog iskrslih obaveza prema Poreskoj upravi, potrošili moj novac”, objelodanio je sagovornik sarajevskog dnevnika. Ova auto-kuća je prevarenog Zeničanina potom obavijestila da je vozilo na carinskom terminalu u Hadžićima i da nedostaje potrošenih 133.000 KM.

 

“Rečeno mi je da uplatim još jednom 133.000 KM da bih dobio auto, a oni su mi obećali da će od zarade do kraja godine vratiti meni ‘prenaplatu’. Taj model više nije top-model, to više nije njegova cijena, niti taj auto posle petomjesečnog stajanja na terminalu ima istu vrijednost”, rekao je ogorčeni Zeničanin. M. D. se jučer, putem advokata, pismeno obratio “Mercedesovom” sjedištu u Stuttgartu, zahtijevajući da mu vrate uplaćeni novac ili auto.