16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 15 Maj 2013 07:41

Fetiću 18 godina zatvora

 

Ibro Fetić (24) iz Vareša osuđen je na osamnaest godina zatvora, na osnovu sporazuma o priznanju krivnje s Tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona. Presudu je jučer donio sudija Kantonalnog suda u Zenici Enes Malićbegović.  On je odmah nakon hapšenja početkom januara ove godine priznao ubistvo svog 66-godišnjeg djeda Ismeta Fetića, čije je tijelo držao u kući u kojoj je živio.

 

 Policija je u  hodniku porodične kuće Fetića u selu Budoželje kod Vareša sredinom januara pronašla tijelo koje je bio u fazi raspadanja, a obdukcijom je potvrđeno da je Ibro ubistvo počinio još krajem oktobra. Skoro tri puna mjeseca Ibro nije uklonio truplo iz hodnika, gdje je ubio djeda pucajući mu iz malokalibarske puške u potiljak. Spavao je u sobi nekoliko metara dalje od leša, trošeći hiljade maraka koje je ukrao od djeda. 

 

Unuk je ubio djeda kada je saznao da Ibro prodaje stvari iz kuće koju mu je povjerio na čuvanje. Ibro je mjesecima uvjeravao rodbinu da se djed zbog hitnog posla morao vratiti u Njemačku, gdje je godinama boravio i zaradio penziju, koju je namjeravao uživati u rodnom selu, upravo uz omiljenog unuka, koji mu je na kraju došao glave. 

 

Kantonalni sud u Zenici prihvatio je sporazum o priznanju krivnje nakon što je saslušao optuženog, te su bili predočeni svi dokazi. Sud je, rečeno je na izricanju presude, mišljenja da je kazna adekvatna priznanju i težini djela.