29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 17 Mart 2013 13:00

Sulju i Mirabelu odao SMS

 

Iz Odjela za odnose s javnošću Suda BiH potvrđeno je da je uhapšenima u akciji izvedenoj u Dusini kod Zenice Mirabeli Čokar, Husi Mustafiću te Almiru Helvidi i Elmiru Imamoviću određen jednomjesečni pritvor. Oni se sumnjiče za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s nezakonitim prometom droge te za pokušaj ubistva. Mjere zabrane kretanja određene su Adnanu Mingiću i Sanelu Džiniću. Bakira Helvidu i njegovog sina Hasana, koji su pomagali Almiru Helvidi, preuzelo je Tužilaštvo ZDK i za njih nije zatražen pritvor. 

 

Jedan SMS poslan iz Zagreba u Zenicu prošle sedmice bio je ključni trag da se pokrene međunarodna policijska akcija “Bela” u nekoliko država te da se na više lokacija u BiH i Hrvatskoj uhapse akteri lanca trgovanja narkoticima.

 

“Mirabela, slušaj me dobro, Almir Helvida mi je uzeo travu. Nađi ekipu. Naoružajte se i upucajte ga. Ako treba, zapalite mu i kuću”, sadržaj je SMS-a koji su presreli sigurnosni organi dvije države. Poruka je upućena iz Zagreba u Zenicu, a bila je dovoljna da SIPA u BiH i specijalne policijske snage u Hrvatskoj dobiju zeleno svjetlo za akciju. 

 

Određeno je da trenutak akcije bude onaj kad primalac poruke Mirabela Čokar (37), nevjenčana supruga pošiljaoca Sulje Škapura (35), dođe u selo Dusina, blizu kuće porodice Helvida.  Almir Helvida je 22 kilograma skanka, umjesto da smjesti u Peugeot, koji je trebao doći u Zagreb, zadržao kod sebe u Dusini, dvadesetak kilometara od Zenice. Nedaleko od Dusine došlo je do susreta dvije sukobljene grupe. S jedne strane su tako bili Mirabela, Sanel Džinić iz Zenice te Adnan Mingić i Huso Mustafić, obojica iz Tuzle. S druge strane Bakir Helvida, njegov sin Hasan, blizak rođak Almir Helvida i zet Elmir Imamović iz Busovače. 

 

Mustafić, jedan od aktera, ranjen je u rame, nakon čega su ga Mirabela i saradnici pokušavali izvući iz sela, ali su svi zajedno upali u policijsku klopku koju su napravili specijalci SIPA-e te dva kantonalna MUP-a, iz Travnika i Zenice. Akcija kodnog naziva “Bela”, osim spašavanja života, imala je za primarni cilj hapšenje aktera međunarodnog rasturanja droge, pa je ukupno pronađeno 39,1 kilogram skanka. Samo 22 kilograma koje je Helvida zadržao umjesto da ih proslijedi Škapuru na tržištu dosežu vrijednost do 250 hiljada KM.