19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Mart 2013 08:09

Uhapšena sedmočlana ekipa

 

Tridesetdvogodišnji Tuzlak Husein Mustafić je ranjen, a on i još šest osoba je uhapšeno u akciji SIPA-e i policija Zeničko – dobojskog i Srednjebosanskog kantona nadomak sela Dusina, na granici Zenice i Busovače.  Iz više izvora potvrđeno nam je da su uhapšeni, osim Mustafića, mještani Dusine Bakir Helvida i njegovi sinovi Hasan i Almir, Zeničani Mirabela Čoker i Sanel Džinić, Elvir Imamović iz Busovače, te Adnan Mingić iz Tuzle. Policija traga za još dvije osobe, čiji identitet jučer nije  saopćen. 

Postupajući po naredbama Tužilaštva BiH i Kantonalnog Tužilaštva Tuzlanskog kantona obavljeno je hapšenje, a potom je izvršen pretres na više lokacija na području Tuzle, Zenice i Busovače. Te je, kako je saopćeno, pronađeno i privremeno oduzeto oko 22 kilograma marihuane – skanka. Oca i sina, Bakira i Hasana Helvidu zadržali su MUP Zeničko – dobojskog kantona i Tužilaštvo ZDK, dok su ostali predati u nadležnost Tužilaštva i Suda BiH. Kako je kazao izvor uključen u istragu, nedaleko od sela je bila dogovorena razmjena narkotičkih sredstava. Međutim, tu akciju su namjeravali presjeći pripadnici SIPA-e u saradnji sa pripadnicima dva kantonalna MUP-a. Na mjestu dogovora nije se pojavio «pežo» koji je trebao drogu prebaciti dalje za Hrvatsku, ali jesu specijalci SIPA-e i dva kantonalna MUP-a. 

 

U «pasatu» u kojem su se nalazile četiri osobe, došlo je do međusobnog obračuna i tada je ranjen Mustafić. Njihov pokušaj da pobjegnu sa dogovorenog mjesta spriječili su specijalci MUP-a ZDK, koji su blokirali saobraćaj na magistrali M5 Lašva – Busovača, gdje su i savladani i uhapšeni članovi grupe. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti vojno naoružanje, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa ovim krivičnim djelom. Kako je jučer poslijepodne saopćeno iz SIPA-e, razbijen je kanal krijumčarenja droge na relaciji Albanija – Makedonija – Srbija – BiH - Hrvatska. Uhapšeni su prebačeni u službene prostorije SIPA-e a naknadno će biti predati na dalju nadležnost Tužilaštvu BiH. Traga se za još dvije osobe koja se mogu dovesti u vezu sa ovim krivičnim djelom. Uviđajem koji je trajao jučer ujutro do dva sata, a potom nastavljen i završen jučer prijepodne, rukovodio je tužilac Tužilaštva ZDK Dževad Zahirović.  

 

 

Zenička policija je preksinoć u Kantonalnu bolnicu Zenica dopratila ranjenog Mustafića. Ljekari su ga nakon saniranja rane proslijedili na odjel Hirurgije, gdje je utvrđeno da se radi o prostrijelnoj rani lijeve plećke, koja nije prouzrokovala teže posljedice, te je okarakterisana kao laka povreda. Jučer nešto prije podneva Mustafić je, u pratnji policije, napustio KBZ, te je prebačen u pritvor.