28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 13 Mart 2014 03:53

Metalci, Mittal, Metalno...

Metalski sektor u Bosni i Hercegovini dostigao je u 2013. godini značajan izvoz od 3.168.421.486 KM, što je 37,8 posto ukupnog bh. izvoza, pa samim tim čini i najveći izvozni sektor u državi, pišu Poslovne novine.

 

Od toga, FBiH je ostvarila izvoz u vrijednosti 2.457.940.554,38 KM, RS 689.409.725,84 KM i Brčko Distrikt BiH 11.844.660,2 KM. Najveću vrijednost izvoza u oblasti metalske industrije u FBiH za I - XI 2013. ostvario je Zeničko-dobojski kanton u iznosu 582.475.000 KM, u segmentu mašina i transportnih sredstava 33 posto i metalskih proizvoda 11 posto.

 

Položaj većine od 30.000 zaposlenih u metalskom sektoru BiH je težak, jer brojne kompanije u državnom vlasništvu godinama neredovno izmiruju obaveze za penziono i zdravstveno osiguranje, kao i plate radnika. Tu su i drugi problemi: zastarjeli mašinski parkovi, proizvodnja sa malim udjelom dodane vrijednosti, neprivatizirana preduzeća suočena sa višemilionskim dugovanjima, koja i dalje čine okosnicu bh. metalskog sektora, nedovoljna obučenost radnika. Uprkos padu izvoza baznih metala iz BiH u 2013. godini za osam posto, ostvaren je vanjskotrgovinski suficit u iznosu od 456.623.237 KM, što, prema riječima Aide Klemenčić, saradnice za promociju izvoza metalskog sektora u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, nije slučaj za metalopreradu.

 

"U strukturi ukupnog izvoza metaloprerađivačke industrije, mašine i mehanički uređaji ostvarili su u 2013. godini izvoz u vrijednosti od 600.545.831,88 KM, što predstavlja impresivnih 45,8 posto ukupnog izvoza metaloprerade. Nisko učešće ovog sektora u BDP-u od oko četiri posto ukazuje na nisku dodanu vrijednost izvoza, odnosno dodatno potvrđuje potrebu za inovacijama i integracijama u lancima vrijednosti, kako bi se postigla veća konkurentnost i porfitabilnost", izjavila je Klemenčić za Poslovne novine.

 

Prema njenim riječima, kako bi se dodatno popravilo poslovno okruženje u BiH, neophodno je poboljšati obučenost zaposlenih kroz podršku obuka za CNC operatore, mehatroničare, kovače, CAD CAM tehnologije, educirati zaposlenike firmi u pisanju projektnih aplikacija za sredstva EU fondova, podržati bh. kompanije u dobivanju potrebnih standarda, certifikata i CE znaka, kao i inicijativu Forum metalske industrije BiH.

 

"Također, VTKBiH će pružiti podršku bh. privrednicima iz metalskog sektora, jer već u martu 2014. godine organizujemo posjetu bh. privrednika iz oblasti metalske industrije  sajmu ESEF Utrecht u Holandiji. U ovoj posjeti učestvuje 14 bh. kompanija, a planirano je da se održi više od  50 sastanaka s ciljem povezivanja bh. i holandskih firmi. U aprilu organizujemo nastup bh. metalskog sektora na najvećem sajmu industrijskih tehnologija Hannover 2014.", navela je Klemenčić.

 

Prioriteti metalske industrije bit će definisani kroz Strategiju razvoja metalske industrije. Prema riječima ministra Erdala Trhulja, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će dati svoj doprinos u razvoju metalskog sektora kroz poticaje preko Razvojne banke, Union banke i Izvozno-kreditne agencije IGA.

 

"Predviđeno je da se u 2014. godini pristupi izradi Strategije razvoja metalske industrije u FBiH, u kojoj će biti definisana tri ključna cilja: intenziviranje izvozne orijentacije preduzeća u metalnom sektoru, unaprijeđenje institucionalnih kapaciteta metalnog sektora, te podrška izvoznom poslovanju preduzeća metalskog sektora. Po završetku Strategije pristupit će se izradi Akcionog plana", objašnjava Trhulj.

 

Ukupan broj zaposlenih u metalskoj industiji u novembru 2013. godine iznosio je 23.438, dok je najveći pad zaposlenih u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda za 0,5 odsto, proizvodnje mašina i uređaja za 8,7 odsto.

 

"U oblasti metalske industrije najjače bazne firme po proizvodnji i izvozu su Aluminij d.d. Mostar i ArcelorMittal Zenica d.o.o. Zenica. Proizvodnja čelika koja je ostvarena u ArcelorMittalu iznosila je oko 700.000 tona od čega na izvoz otpada 60 posto. Prema raspoloživim podacima, Aluminij d.d. Mostar ostvaruje godišnji izvoz veći od 150 miliona eura kroz proizvodni program proizvodnje anoda, trupaca, blokova, ingota i žice.Također, tu su i firme sa finalnom proizvodnjom, koje ostvaruju značajan izvoz: “Metalno” Zenica, “Cimos”, kao i niz drugih iz oblasti autoindustrije", dodaje Trhulj.

 

Vlada FBiH je u ovoj godini usvojila plan privatizacije za 12 preduzeća, na prijedlog Federalne agencije za privatizaciju. U okviru ovih 12 firmi, četiri su iz metalskog sektora, pišu Poslovne novine.