28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 23 Septembar 2012 06:19

Ko namješta utakmice u Evropi

Namještanje mečeva u sportu predstavlja ozbiljan problem u Evropi, navodi se u izvještaju o prevarama i namještanju mečeva u sportu koji je pripremljen za Evropski parlament.

Ta pojava, posebno kada je riječ o nogometu, pogađa većinu članica EU i zemalja koje imaju status kandidata, navodi se u izvještaju i preporučuje zajednički pristup i saradnja u rješavanju tog problema na nivou EU. Specijalni odbor Evropskog parlamenta za organizovani kriminal, korupciju i pranje novca raspravljao je 17. septembra o namještanju mečeva i kriminalu u sportu, a nacrt preliminarnog izvještaja Evropskog parlamenta o tome očekuje se u oktobru.

- Namještanje mečeva djeluje kao manje važno pitanje, ali predstavlja ozbiljan problem u Evropi, navodi se u izvještaju koji je pripremila holandska poslanica Emine Bozkurt, članica grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i članica Specijalnog odbora za organizirani kriminal, korupciju i pranje novca. U izvještaju Bozkurt se navodi da su otkrivene "snažne veze između nogometnih i kriminalnih organizacija, posebno u istočnoj Evropi i na Balkanu". Pozivajući se na studiju francuskog nezavisnog Instituta za međunarodne i strateške odnose (IRIS), Bozkurt navodi da su se u zemljama poput Rusije, Ukrajine, Bugarske i Srbije, pripadnici kriminalnih krugova infiltrirali u klubove i saveze i da djeluju iznutra, a klubove koriste da bi prikrili svoje kriminalne aktivnosti, prenio je portal EurActiv.

 

- U tim i mnogim drugim zemljama, poput Njemačke, Italije i Turske, kriminalci ubjeđivanjem, podmićivanjem i prijetnjama utiču na igrače i sudije kako bi namjestili mečeve, navodi se u izvještaju. Bozkurt je rekla da u sportu postoji "stalan rizik od korupcije" zbog nedostatka propisa, razvijene mreže klađenja putem interneta i direktnih veza sa organizovanim kriminalom. Pritom, pošto među članicama EU postoje razlike u kaznama, oni koji namještaju mečave obično se odlučuju da to rade u zemljama sa blažim kaznama. U izvještaju se navodi da namještanje mečeva zbog složene prirode nije moguće uvijek otkriti u svim sportovima. Navodi se, međutim, da su većina članica EU i četiri zemlje koje imaju status kandidata pogođene skandalima u vezi sa namještanjem mečeva. U EU namješteni mečevi su registrirani u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Kipru, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Letoniji, Malti, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji, Španiji i Velikoj Britaniji. UEFA je saopćila da je pokrenula zvanične istrage u 19 od 27 članica i četiri zemlje koje imaju status kandidata. Složenost finansija u sportu i ilegalno klađenje putem interneta pružaju idealne uvjete za pranje novca, a iznosi dostižu više desetina miliona eura, navodi se u izvještaju. Emine Bozkurt je naglasila da je to vid kriminala koji donosi velike prihode a rijetko se otkriva, dok su kazne vrlo niske.

 

Prema podacima konsultantske agencije za oblast industrije igara na sreću H2 Gambling Capital, svjetsko tržište sportskog klađenja putem interneta značajno se povećalo proteklih godina sa 16,3 milijarde eura u 2004. na oko 50,7 milijardi eura 2012. U većini članica EU ove vrste prevara i namještanja mečeva nisu definirane kao krivično djelo. U nekim zemljama propisane su minimalne novčane kazne od samo 100 eura a maksimalne zatvorske kazne do četiri godine. U izvještaju se navodi da je u EU i članicama malo toga konkretnog preduzeto da bi se pružila podrška sportskim organizacijama u borbi protiv uticaja organizovanog kriminala. Bozkurt je, kao i više organizacija, pozvala da se zajednički pristupi tome da se namještanje mečeva uvede kao krivično djelo u članicama EU, da se utvrdi opšti pravni okvir na nivou EU, kao i da se potpišu sporazumi kako bi se koordinisale istrage.

 

Više organizacija je pokrenulo borbu protiv organiziranog kriminala u sportu, uključujući Vijeće Evrope i Međunarodnu federaciju nogometnih asocijacija (FIFA) koja je sa Interpolom sklopila partnerstvo vrijedno 20 miliona eura u cilju borbe protiv toga u Aziji. Evropske agencije Eurojust i Europol također provode istrage. Evropska komesarka za kulturu i sport Androulla Vasiliou saopćila je da je tražila da se u narednom višegodišnjem budžetu EU za period 2014-2020. osiguraju sredstva za borbu protiv "međunarodnih prijetnji u sportu", uključujući namještanje mečeva. Evropski komesar za jedinstveno tržište Michel Barnier je nedavno najavio da će biti objavljen prijedlog akcionog plana o tome kako da se regulišu klađenje i kockanje Evropi.

Emina Bozkurt je predložila da Evropska komisija koordinira saradnju različitih aktera i osigura platformu za diskusiju, prenosi EurActiv.