19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 06 Avgust 2012 15:15

Policija: avgust i strane table

SAOPĆENJE ZA JAVNOST - Od strane Odsjeka za koordinaciju i usmjeravanje bezbjednosti saobraćaja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, redovno se vrši analiza i praćenje rada stacionarnih radarskih sistema instaliranih na magistralnom putu M-17 u Zenici, Žepču, Maglaju i Tešnju, te se poduzimaju odgovarajuće mjere i radnje kako bi se smanjio broj prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Herecegovini i postigla veća sigurnost učesnika u saobraćaju. Prema pokazateljima iz proteklog perioda, na svim stacionarnim radarima evidentiran je veliki broj prekršaja koje su počinila motorna vozila sa inostranim registarskim tablicama.

 

Sa ciljem pronalaska i sankcionisanja vozača koji su upravljajući vozilom sa stranim registarskim tablicama počinili prekršaj zabilježen stacionarnim radarom, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će u vremenskom periodu od 07.08. 2012. godine do 31.08.2012. godine, na svim putevima na području Kantona, realizirati akciju u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu vozila sa inostranim registarskim tablicama.

 

Napominjemo da je, u cilju kvalitetnijeg dokumentovanja prekršaja i načina sankcionisanja vozača motornih vozila sa inostranim registarskim oznakama koji su registrovani zbog počinjenih prekršaja, sačinjena interna baza naznačenih vozila koja su registrovana kao počinioci prekršaja na stacionarnim radarima. Ova elektronska baza se svakodnevno ažurira, a prilikom zaustavljanja i kontrolisanja vozila sa stranim tablicama, policijski službenik putem operativnog centra koristi podatke iz navedene baze, provjerava iste, te po izvršenoj provjeri u bazi, ukoliko ista bude pozitivna, vozača sankcioniše.

 

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZE-DO kantona apeluje na sve vozače da se pridržavaju zakonskih ograničenja brzine kretanja vozila, kao i svih drugih saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, te druge učesnike u saobraćaju.


URED POLICIJSKOG KOMESARA