28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 April 2012 15:01

MUP predao slučaj Dautbegović

Nakon što su krajem prošle godine mediji opširno pisali o slučaju profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici Almina Dautbegovića i načinu na koji je stekao doktorat, uslijedila su osporavanja čelnih ljudi univerziteta kako je riječ o nezakonitim radnjama. Iz izvora bliskih Tužilaštvu Žurnal saznaje kako su inspektori Odsjeka za privredni kriminal MUP-a Ze-do kantona završili s provjerama i ustanovili da je u slučaju sticanja doktorata profesora Dautbegovića zaista bilo neregularnosti.

Tako su iz MUP-a Ze-do kantona Tužilaštvu prošlog mjeseca dostavljeni i podaci o nezakonitostima koje su pratile sticanje doktorata Almina Dautbegovića. Inspektori su potvrdili ranija nagađanja, potkrijepivši ih dokumentacijom izuzetom sa Univerziteta, kako je Komisija za ocjenu podobnosti teme i kandidata formirana protivno članu 98. pravila Univerziteta u Zenici jer nijedan član nije iz oblasti Krivično pravo iz koje je pisana doktorska disertacija, ali i da je Komisija za ocjenu i odbranu doktorske disertacije formirana protivno članu 104. pravila Univerziteta jer nijedan član nije iz oblasti Krivično pravo.

 

U toku provjera inspektori su obavili razgovore sa Salihom Jalimanom i Dževadom Drinom, višim asistentom na Katedri za historiju države i prava. MUP-u KS-a poslat je zahtjev za razgovor sa Seadom Dizdarevićem, mentorom Almina Dautbegovića. Podsjetimo, u komisiji za odbranu doktorskog rada bili su profesori Pravnog fakulteta u Zenici Salih Jaliman i Sead Dizdarević, profesor Pravnog fakulteta iz Banje Luke Milorad Živanović, te Ferid Otajagić, docent na Pravnom fakultetu u Zenici. Univerzitet u Zenici je na dopis Tužilaštva Ze-do kantona o načinu sticanja doktorata odgovorio kako je Almin Dautbegović ispunio sve zakonom propisane uslove te kako neregularnosti nije bilo. Nakon toga Tužilaštvo je zatvorilo slučaj, ali ga je nakon novih saznanja ponovo pokrenulo. Zbog toga se sada nameće i pitanje da li će profesori, osim za nezakonito djelovanje u vezi sa sticanjem doktorata, odgovarati i za davanje netačnih informacija Tužilaštvu.

 

(zurnal.info)