28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 17 Juli 2011 13:13

Ostavka sekretara Salkića Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)
senad-salkicSenad Salkić jučer se povukao sa mjesta generalnog sekretara Plivačkog saveza Bosne i Hercegovine. Obavijest o tome poslao je predsjedniku Saveza, članovima Predsjedništva Saveza, predsjednika i članova Skupštine PLIS-a (svi u tehničkom mandatu), te plivačkim klubovima u našoj zemlji. Kao neke od razloga za povlačenje naveo je „neizdrzivu situaciju u PLIS-a BiH“, da je nekoliko puta tražio redovnu skupštinu do koje nije došlo i da jednostavno na ovaj način pokušava inicirati promjene.


Činjenica je zaista da u Plivačkom savezu već dugo niko nije ništa (u)radio, ni Predsjedništvo, ni predsjednik Milorad Vulić, nisu održavane sjednice, a Salkić je jedini vršio prijave (na osnovu odluka stručnog odbora) kako bi bh. plivači učestvovali na evropskim i svjetskim prvenstvima i kako bi se ipak išlo na takmičenja. Poznato je da nije bilo njega i prijava da naši plivači ne bi učestvovali na ovim velikim takmičenjima i da bi malo ko uopšte i reagovao da nisu ni prijavljivani, a podsjetimo, zbog neuplaćivanja kotizacije u Evropsku plivačku asocijaciju – LEN-u od strane predsjednika Saveza, naši plivači su u avgustu prošle godine umalo istjerani sa EP u Budimpešti.

Za to je, veli, uvijek "nagrađivan" kritikama, pljuvanjem i negodovanjem onih koji najmanje ili ne rade nikako, te da ne želi da preuzima „odgovornost na sebe i da se bori s vjetrenjačama“. Salkić je sve poslove u savezu radio volonterski i bez ikakve naknade.

„Postojećem (legitinmom) ili nekom narednom Nadzornom odboru i Predsjedništvu Saveza stojim na raspolaganju za sve potrebno  kako bi se mogao pripremiti izvještaj za izbornu skupštinu. Obzirom da je u različitom vremenu, kako je kome trebalo, moje ime dovođeno u veoma ružne i negativne kontekste biće mi zadovoljstvo da konačno jednom legitimnom organu podnesem izvještaj, te da omogućim nesmetanu primopredaju dokumentacije, pečata, preostalih finansijskih sredstava i dužnosti sa novizabranim sekretarom. Takođe, molio bih da me se obavijesti o održavanju Skupstine kako bi na istoj podnio izvještaj o radu u cjelokupnom mandatu koji je neplanirano trajao neprirodno dugo, a ovo je izgleda jedini način da ga se završi“, poručio je Salkić.

On je u pismu naveo kako smo „svjedoci situacije koja je godinama na sceni u Plivačkom savezu BiH, dobrih, ali na žalost i loših stvari koje se dešavaju“...

„Činjenica je slijedeća: prije više od 13 mjeseci članovima Predsjedništva, predsjedniku i meni kao generalnom sekretaru istekao je mandat, a ništa nije učinjeno od onih kojima je to obaveza da se sazove Skupština i izabere novo rukovodstvo. Traženi su različiti razlozi da do te skupštine ne dođe, a vrijeme prolazi. Ja sam i poslije isteka mandata odrađivao ono što je bilo potrebno kako bi sistem koliko toliko djelovao, mada nisam imao nikakvu obavez za to. Plivanje svakodnevno ide naprijed, mnogo je posla i potrebno je odrediti ljude koji imaju volju, znanje i hoće to da rade, a svakodnevni problemi sa kojima se susrećemo svjedok su tome. Veoma je teško bilo šta kvalitetno raditi u sistemu koji ne funkcionise, koji nema jasne kriterije i u kojem uvjek budes krivac, a većina se javi samo kada treba kritikovati.  Ja sam svoju dionicu odradio, sada je red na druge. Posljedično svemu navedenom donio sam slijedeću odluku: povlačim se sa pozicije generalnog sekretara i obustavljam sve aktivnosti koje su vezane za tu funkciju. U vezi sa svim daljim prijavama takmičara na međunarodnim takmičenjima, registracijom i svim tehničkim aktivnostima koje su obaveza sekretara, pozivam Predsjedništvo da imenuje osobu koja će to privremeno raditi“, navodi se u saopštenju Senada Salkića.

Mi. D.

Čitano 4205 puta
Više iz kategorije: « EP univerziteta u karateu