28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 07 Januar 2012 11:52

Zlataru ukrali 110.000 KM Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Trojica nepoznatih mladića u klasičnoj «sačekuši» napali su i opljačkali zlatara Fedžada Čička iz Zenice. Prema prvim podacima odnijeli su zlato u vrijednosti većoj od 110.000 KM. Napad se dogodio ispred zgrade u zeničkoj ulici Hadžije Mazića put, u naselju Klopče.

- Izlazio sam iz auta i kod mene se nalazila «rezerva», tojest zlato koje ne ostaje u radnji. Bilo je oko 1.300 grama zlata, prodajne vrijednosti oko 110.000 KM. Nisam ih ni primjetio ispred ulaza, samo su me pošpricali sprejom i dvije minute niti sam vidio, niti sam se mogao orjentisati. Kad sam došao sebi, pozvao sam policiju, koja je došla za petnaestak minuta. Napadači su navodno imali rukavice, ali su očigledno znali koga napadaju i šta uzimaju, kazao nam je Fedžad, koji zlatarsku radnju ima u Novom Travniku, iz kojeg je tek došao, prije nego je napadnut.

 

Njegov sin Alen ističe da je njihova porodica nekoliko puta bila meta napadača, te da su razočarani reakcijom policije.

- Pretprošle godine su ocu ukrali auto. Cijeli grad, pa i raskrsnica koju moraju proći prema gradu su pokriveni kamerama, a nikad nisu rekli ni kuda su se odvezli. Sedmog januara prošle godine su mi napali oca ispred njegove zlatarske radnje u Novom Travniku i odnijeli oko 400 hiljada KM, novac koji je moj otac godinama štedio. Odnijeli smo snimak nadzorne kamere u policiju u Travniku, a oni nisu imali kompjuter koji je mogao očitati snimak. Tražili su da konvertujemo snimke, time dajući pola dana kriminalcima za bjegstvo. Što se tiče ovog napada, Klopče je malo naselje u Zenici odakle vodi svega nekoliko lokalnih puteva i nema šanse da baš «niko ništa nije vidio». Moja bivša radnja je obijena usred Stare Čaršije u Zenici, u dijelu grada krcatim nadzornim kamerama, a opet «nema traga lopovima», kaže Alen.

On tvrdi da je dio ranije ukradene robe prepoznao kod lokalnog prodavača nakita na Gradskoj tržnici u Zenici, da bi nakon prijave njemu stigao odgovor da «je prijava neosnovana», a da nisu ni vještačili nakit, a kamoli upitali za porijeklo.

- To znam jer znam da kupuje robu na ulici, od lokalnih lopova. Povrh svega, taj «lokalni tajkun» na kraju zove mene i moje i kaže «da smo napravili glupost po sebe, jer njemu niko ne može ništa», navodi Čičak.

U MUP-u ZDK nam je rečeno da se «radi na dokumentovanju cijelog slučaja», te da se za sada traga za tri nepoznate osobe, kao i da «u ovoj fazi potrage nije moguće iznositi više detalja»

Alen Čičak je jučer ponudio nagradu za informaciju, koja će pouzdano dovesti do onih koji su počinili ovo razbojništvo. Ozbiljne informacije mogu se predati na moj broj telefona, 062-655-588, kazao nam je Alen Čičak.

{!jomcomment}


Čitano 5158 puta Zadnji put promjenjen subota, 07 Januar 2012 19:30