10 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 21 Novembar 2014 04:52

Stanje privrede u ZDK

Upravni odbor Privredne komore Zeničko dobojskog kantona razmatrao je na posljednjoj sjednici Informaciju o stanju privrede za period januar-septembar tekuće godine, pri čemu je zaključeno da je stanje u privredi izuzetno teško sa tendencijom pogoršanja do kraja godine. Ukupna industrijska proizvodnja u Kantonu, u periodu januar-septembar 2014. godine manja je za oko 3,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je negativan trend počeo u maju pojavom katastrofalnih poplava i zadržao se do danas.

 

Najveći pad industrijske proizvodnje ostvaren je u proizvodnji namještaja, gdje je ostvarenje 31 posto,proizvodnja papira i celuloze, ostvarenje 67,1 posto,t e energija 93 posto. Izvoz ZDK za 9 mjeseci ove godine je ostvaren sa oko 1 milijardu i 270 miliona KM, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 3,5 posto, a uvoz je ostvaren u iznosu od 1 milijardu i 205 miliona KM i veći je za 10 posto.

 

Pokrivenost uvoza izvozom u ZDK iznosi 105,1 posto. ZDK ima lidersku poziciju u izvozu Federacije BiH i čini 29 posto ukupnog izvoza Federacije BiH, odnosno jednu petinu ukupnog izvoza u BiH. Ova Komora će, nakon konstituisanja novih organa vlasti, još upornije insistirati na stvaranju boljih uslova privređivanja, koristeći sve oblike svog institucionalnog djelovanja, izjavila je za RTV Zenica Diana Babić, sekretar strukovnog Udruženja pri PK ZDK.

 

U zaključcima sa sjednice UO PK ZDK istaknut je prioritet hitnog reformisanja radnog zakonodavstva,koji će,kako je rečeno,štititi dobrog poslodavca od lošeg radnika i dobrog radnika od lošeg poslodavca. Nužno je i reformisanje poreske politike,prvenstveno smanjenjem poreza i doprinosa na plaće i iz plaća,produženje rokova plaćanja PDV-a,smanjenje cenzusa za plaćanje PDV-a sa 50.000 na 20.000 KM,reformisanje sadašnjeg načina obrazovanja i prilagođavanja istog stvarnim potrebama privrede. 

Povezani članci (by tag)