28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 17 Novembar 2014 03:16

Zimsko održavanje puteva

Općina Zenica izvršila je sve neophodne pripreme za predstojeću zimsku sezonu kako bi se obezbijedila prohodnost i sigurnost puteva na području općine u narednim zimskim mjesecima.  Na redovnom sastanku Štaba zimske službe za narednu sezonu predstavljen je program rada ove službe, koji je usklađen s važećom zakonskom regulativom u BiH, FBiH i općinskim odlukama. 

 

Programom su utvrđeni prioriteti čišćenja i održavanja putnih pravaca, tehnologija i propisana je potrebna mehanizacija, a o prohodnosti 122 kilometra gradskih ulica, 60 kilometara trotoara i prilaza objektima u zimskom periodu brinuti će kompanija "Alba Zenica“.  Proiritet održavanja ima centralna dionica puta od Kantonalne bolnice do Hitne pomoći, a održavanje ostale putne mreže u gradu podijeljeno je prema prioritetima što podrazumijeva čišćenje i održavanje puteva u gradskom i prigradskom saobraćaju, prilaza većim privrednim subjekatima i stambenim naseljima, te čišćenje prilaza objektima od posebnog značaja, kao što su školski objekti. 

 

Za zimsko održavanje parking prostora, sa površinom od oko 10.000 metara kvadratnih, zaduženo je Javno preduzeće Parking servis Zenica, dok će o prohodnosti 267.520 kilometara lokalnih i nekategorisanih puteva u zimskom periodu brinuti Privredno društvo "Komgrad-ZE“ Zenica.  Na sastanku je istaknuto da izvođači radova imaju dovoljno posipnog materijala, goriva, maziva i neophodnu mehanizaciju.  Za održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva Općina Zenica će ove godine izdvojiti 720.000 KM, a za održavanje gradskih ulica 308.000 KM. 

Povezani članci (by tag)