28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 17 Novembar 2014 05:33

Sajam zapošljavanja u petak

Preko stotinu izlagača - preduzeća, institucija, međunarodnih projekata i posrednika u zapošljavanju, predstaviće se na jednom od najvećih sajmova ove vrste u Bosni i Hercegovini „Sajmu obrazovanja i zapošljavanja - naučite, istražite, povežite se“, koji se 21. novembra u Zenici održava pod pokroviteljstvom Kancelarije specijalnog predstavnika EU i Ambasade Norveške u Bosni i Hercegovini.



Posjetioci će imati priliku susresti se s poslodavcima, donatorima, ambasadama i agencijama zemalja članica Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kao i sa predstavnicima nevladinog sektora i poslovnih inkubatora. Održaće se preko 30 prezentacija sa atraktivnim i korisnim temama za učesnike u sajmu, kao i okrugli stolovi, interaktivne radionice na teme „Kako postati vidljiv na tržištu rada“, „Trendovi u zapošljavanju- globalno naspram lokalnog“.

Sajam će obezbijediti mogućnosti za autsajdere u privredi; nezaposlene mlade i manjinske grupe iz cijele zemlje da se uključe u direktne razgovore s preduzećima i potencijalnim poslodavcima, kao i da se upoznaju s mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja u BiH i inostranstvu. Istovremeno, to će predstavljati priliku za preduzeća i institucije da predstave svoj rad, da se razmjenjuju informacije, da razvijaju mreže i privuku pažnju potencijalnih zaposlenih i sagovornika. Učesnici će dobiti i priliku da saznaju više o Evropskoj uniji i njenom angažmanu u BiH.

Sajam će biti organizovan u sedam paviljona:

Paviljon 1: Žene-poduzetnice, obrazovne inicijative i marginalizirane grupe
Paviljon 2: Programi poduzetništva
Paviljon 3: Posrednici za zapošljavanje
Paviljon 4: EU i drugi internacionalni projekti zapošljavanja
Paviljon 5: Inicijative civilnog društva za zapošljavanje
Paviljon 6: Programi ustanova obrazovanja i osposobljavanja
Paviljon 7: Prilike za zapošljavanje u privatnom sektoru

Studentima i nezaposlenima biće obezbjeđen transport i hrana. Autobusi iz Sarajeva polaze ispred Muzeja u 08: 45 sati, 21. novembra. Vrijeme i mjesto polaska autobusa iz ostalih gradova biće objavljeno do 17. novembra. 

Prijavu za prevoz poslati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli." href="mailto: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli." style="text-decoration: none; color: #004375; font-family: 'Open Sans', sans-serif; font-size: 12px; background-color: #ffffff;">Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli." href="mailto: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli." style="text-decoration: none; color: #004375; font-family: 'Open Sans', sans-serif; font-size: 12px; background-color: #ffffff;">Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Hitna potreba za socio-ekonomskim reformama u Bosni i Hercegovini istaknuta je na Forumu za prosperitet i zapošljavanje održanom u maju u Sarajevu. Učesnici Foruma - uključujući predstavnike iz akademskih, vladinih, političkih, poslovnih krugova, rada i banaka - identifikovali su šest najvažnijih oblasti za ekonomske reforme i njihov plan su usvojile međunarodne finansijske institucije i Evropska unija. Široke domaće konsultacije i daljnje rasprave sa stručnjacima iz zemalja regiona, rezultirale su Sporazumom za rast i zapošljavanje koji je objavljen u julu. Sporazum novoj vlasti, postavlja prioritetne mjere za razmatranje. Međunarodna zajednica je spremna da pomogne u njihovoj provedbi i čvrsto vjeruje da mogu početi obnovu privrede i potaknuti investicije i zapošljavanje.

Za više informacija posjetite specijalnu tematsku stranicu Sporazuma za rast i zapošaljavanje, te učestvujte u javnoj debati na Facabooku i Twitteru