27 Septembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 14 Novembar 2014 23:55

Pet ponuda za HE Vranduk

 Na Međunarodni javni poziv JP Elektroprivreda BiH za izgradnju hidroelektrane „Vranduk“ stiglo je pet konačnih ponuda.   Ponude su dostavili: Konzorcij - RIKO d.o.o. - Slovenija i EURO ASFALT d.o.o Sarajevo, BiH; JV STRABAG AG / Končar inžinjering za energetiku i transport, Lead Partner Strabag AG – Austrija i Hrvatska; CENGIZ INŞAAT SANAYI VE TICARET A.Ş. – Turska; DONGFANG ELECTRIC CORPORATION LIMITED - Kina i Cooperativa Muratori & Cementisti - C.M.C. DI RAVENNA - Italija. 

 

- Evaluacija dostavljenih ponuda, koju provodi Stručni tim JP Elektroprivreda BiH, trebalo bi da bude okončana u narednih 30 dana - rečeno je  u Službi za komunikacije Elektroprivrede BiH. 

 

S obzirom na to da se Međunarodni javni poziv za izgradnju HE „Vranduk“ realizuje prema procedurama nabavke međunarodnih finansijskih institucija, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB) koje izgradnju hidroelektrane kreditiraju u iznosu 63,5 miliona eura, izvještaj o evaluaciji svih pristiglih ponuda s prijedlogom Stručnog tima JP Elektroprivreda BiH za prihvatanje ponude koja je ocijenjena kao najpovoljnija, bit će dostavljen na saglasnost bankama kreditorima (EBRD,EIB). 

 

Međunarodni javni poziv za izgradnju HE “Vranduk” odnosi se na izradu projektne dokumentacije (glavni i izvedbeni projekt), proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje postrojenja i puštanje u pogon. 

 

HE "Vranduk" je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa s više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. 

 

Ukupna snaga HE ¨Vranduk¨ iznosit će oko 20 MW, dok je predviđena godišnja proizvodnja 96,38 GWh.