16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 09 Oktobar 2014 03:26

Baumy - novi brand iz Zenice

Zenička grupacija "Almy" je uspješno realizovala zamisao da pokrene proizvodnju palete proizvoda boja i fasada, te praškastih proizvoda, u svojim pogonima u Industrijskoj zoni na Ekonomiji u Zavidovićima. Uz zapošljavanje desetak radnika, proizvodi se dvadesetak proizvoda evropske kvalitete pod okriljem domaćeg brenda, nazvanog "Baumy".

 

 

- Prvobitnu zamisao da se proizvodi za potrebe vlastite operative proširili smo u namjeri da iskoristimo potencijal vlastite maloprodaje. Proizvodnja je automatizovana, a svaki proizvod ima certifikate. Proizvodnja je strtala prije tri mjeseca, a namjeravamo napraviti eriju "akademija za majstore", kojima ćemo omogućiti onima koji ugrađuju naše materijale da se bolje upoznaju sa njima, kazao nam je član uprave "Almyja" Almir Begić. Na upravo završenom sajmu ZEPS, firma "Almy Zenica" je nagrađena za kolekciju praškastih proizvoda, ljepila i maltera iz brenda "Baumy". Jedina ovakva firma u centralnoj BiH dokaz je da strano ne mora uvijek značiti i kvalitetnije.

 

- Kupci nam dođu sa napisanim imenom "Baumy" kao preporukom majstora, a da i ne znaju da se radi o bh. brendu. Pod ovim imenom se nalaze boje za krečenje, disperzije, akrilni malteri, fasade, ljepila, glet mase. Od pakovanja, preko većeg dijela sirovina, trudimo se da koristimo gotovo sve domaće najkvalitetnije materijale, a uvozimo samo ono što je nemoguće naći u BIH, jer želimo da proizvoi budu što više "Made in BiH", kazao nam je Begić, dodajući da je namjera grupacije da "zaokruži" proizvodnju svih potrebnih materijala za izgradnju.

 

Kako ističe tehnolog Dženita Šarić, uz pogone kapaciteta 10-15 hiljada tona praškastih proizvoda godišnje proizvodnje i 2.000 tona tečnog "programa", uskoro će početi gradnja pogona sadolin boja i sličnih materijala za građevinarstvo. Prednost su vlastita drobilica kamena, kamenolom u vlasništvu kompanije...

 

- Najbitnije je naglasiti da su svi proizvodi visokih ekoloških stndarda prihvatljivosti, a da su pogoni "zatvorenog" tipa, odnosno ne postoje otpadne materije ili voda van kruga proizvodnje, kazala nam je Šarić.

 

"Baumy" proizvodnja dio je građevinsko-proizvodno-trgovinske grupacije, koja pod krovnim bendom "Almy" zapošljava više od osam stotina radnika u šest kompanija u Zenici, Sarajevu, Zavidovićima..


baumyzav02