29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 25 Septembar 2014 05:36

Radnici ŽGP-a i JATA na sudu

Općinski sud u Zenici, pred kojim su se prije 15-tak dana okupili radnici „ŽGP“- a, odredilo im je, napokon, termin pripremnog ročište za suđenje po tužbi radnika protiv preduzeća u većinskom vlasništvu tajkuna Hamzalije Ibrića- Jate iz Srebrenika. Radnici su tužbu predali još 29. januara, zbog neisplaćenih 9,5 plaća, te regresa, toplih obroka, nakanada za prijevoz i pripadajućih doprinosa od marta 2012. godine. Procjena je da je ukupan dug oko 200.000 KM.    

 

- Sud je ročište zakazao za 24. novembra, što je odluka koju smo i očekivali i s kojom smo zadovoljni. Bitno nam je samo da proces počne - ističe Zlatko Milošević, predsjednik Sindikata ovog preduzeća. On dodaje da su, nakon što su 27. avgusta, u kamenolomu „Široke stijene“ održali dvosatni štrajk upozorenja, zakazali i generalni štrajk na istom mjestu.

 

- Štrajk smo planirali za 29. septembra, kada ćemo u 7 sati ujutro blokirati ulaz u kamenolom, kakao bi zaustavili i kamione „JATA Groupe“ u odvozu već  otpucanog materijala, jer sav prihod ide na račun „JATA Groupe“. Čekamo odgovor menadžmenta na našu ponudu za određivanje minimuma poslova tokom štrajka. Sigurni smo da će oni osporavati i pokušati sve odgoditi, ali štrajk je neminovnost- kaže Milošević, koji ističe i kako im kasne i minimalci od 360 KM, koji su uvedeni početkom ove godine.

 

-Predsjednik Nadzornog odbora Asim Omanić, na sastanku koji smo imali s njima, rekao je da nećemo ništa postići štrajkom. Međutim, mi ne vidimo izlaz, jer, od pet kamiona koje ima „ŽGP“, samo jedan radi, a jednom će registracija isteći sljedeći mjesec. Ostalim je već istekla i nemaju je namjeru ni produžavati, a sve poslove odrađuju s kamionima „JATA Groupe“- ističe Milošević.

 

 V. BEGUNIĆ/AVAZ -