28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 18 Juli 2014 21:45

Ultimatum radnika zeničkog ŽGP-a

Sindikalna podružnica zeničkog ŽGP-a, koji posluje u sklopu „JATA Groupa“ iz Srebrenika, sačinila je listu zahtjeva koje je u srijedu dostavila na sedam adresa.  Radnici su nadležnima ostavili rok da do 1. avgusta ispune njihove zahtjeve, koji imaju za cilj da prihodi preduzeća budu ponovo fakturirani isključivo na račun firme, a ne „JATA Groupa“.

 

- Ovo je već peti put da na iste adrese šaljemo pisma sličnog sadržaja. Ako ponovo budu ignorisali naše zahtjeve, 5. avgusta od 11 do 13 sati održat ćemo i štrajk upozorenja u našem kamenolomu „Široke stijene“ - ističe član vodstva Sindikata Ramo Šabanović.  Najavljuje da će, u konačnici, zakazati i štrajk glađu.

 

- Tražimo, prije svega, da ponište Pravilnik o plaćama, koje su od ove godine minimalne, 360 KM, za sve radnike. Duguju nam i osam plaća iz prošle godine, a do ove godine, kada su nam umanjili plaće, od oktobra 2009. nismo dobivali ni topli obrok ni regres - ističe Šabanović.  Radnici su posebno razočarani ponašanjem Nađe Mišić, koja u ime Vlade ZDK već godinama u Nadzornom odboru brani interese državnog kapitala. Vlada ZDK vlasnik je 30 posto preduzeća.

 

- Ona je, zajedno s predsjednikom NO Asimom Omanićem i bivšim članom Raifom Seferovićem, još 2010. nelegalno potpisala sporazume o saradnji naše firme i „JATA Groupa“, iako za to nije imala odobrenje Skupštine. Zato smo odlučili da ćemo, ako ponovo izostane reakcija, blokirati privatnu imovinu članova NO i njenu vilu u naselju Crkvice - najavljuje Šabanović. Šabanović ističe i da radnici taže smjenu direktora Hamzalije Mehmedovića i NO s Asimom Omanićem na čelu, jer već četiri godine, na štetu firme i kako bi je odveli u propast, iznajmljuju JATA-i asfaltnu bazu „Šljivik“ i kamenolom „Široke stijene“.  Da postoji tajna veza između vlasnika Hamzalije Ibrića Jate i člana NO ŽGP-a u ime Vlade ZDK Nađe Mišić, svjedoči i kamion „JATA Groupa“ ispred njene kuće, koji je u utorak dovezao novu ogradu.  Šabanović je trenutno na prinudnom godišnjem odmoru, kao i još devet od ukupno 35 radnika.

 

- Navodno, na odmoru sam zbog nedostatka posla. Ali, na odmor su poslali samo nas trojicu radnika iz ŽGP-a. Radnici „JATA Groupa“ proizvode frakciju i voze je u njihovu asfaltnu bazu u Srebrenik. Nama knjiže troškove u iznosu od 2,6 KM po kubiku za proizvodnju frakcije - ističe Šabanović.  Šabanović je, u odsustvu predsjednika Sindikata, koji je otišao na godišnji odmor, zahtjeve u srijedu predao na protokol u Vladu ZDK, za premijera Muniba Husejnagića (SDP) te resornog ministra za okoliš Edina Terzića, zatim načelniku općine Zenica Husejinu Smajloviću (SDA), SDA i SDP-u, kao i NO i direktoru preduzeća.


V.Begunić / Avaz