13 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 12 Septembar 2014 23:43

AS-Vispak-Klas: halal proizvodi

Halal proizvodi kompanija Klas d.d. Sarajevo, Vispak d.d. Visoko i As Jelah uskoro bi se trebali naći na tržištima Rusije, Bjelorusije, Kazahstana i Ukrajine.  Rezultat je to ugovora o saradnji Klasa i distributera halal hrane iz Moskve. Ugovor podrazumijeva zastupništvo, distribuciju i prodaju proizvoda As Group na tržištu koje broji gotovo  220 miliona stanovnika. 

Tako bi tjestenina, vafli, čajna peciva, tradicionalni zaliveni i suhi kolači, tahanhalva, integralna brašna, duboko zamrznuti proizvodi Klasa, te brendovi "master", "kent" i "oaza", trebali biti distribuirani u nekoliko hiljada trgovina u Rusiji, Bjelorusiji, Kazahstanu i Ukrajini. Vremenom bi se broj trgovina trebao povećavati, a asortiman širiti. 

 

- Kada će prva pošiljka robe iz Klasa otići u Rusiju zavisi direktno od složene administrativne procedure. Klas je spreman prilagođavati se zahtjevima ruskog tržišta. Očekujemo da ćemo najviše posla imati na promjenama ambalaže, i registraciji proizvoda koja je obavezna za ulazak na rusko tržište - rekao je direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo Rusmir Hrvić. 

 

Kupci iz Rusije su obišli i proizvodne pogone i uvjerili se u strogu primjenu međunarodno priznatih standarda upravljanja kvalitetom. 

 

- Dugo smo se raspitivali i provjeravali koje su najveće prehrambene kompanije u BiH, čiji kapaciteti i način proizvodnje mogu zadovoljiti naše stroge kriterije. Nismo slučajno došli u Klas. Znamo da je ovo kompanija sa tradicijom, te da svoje poslovanje bazira na vrhunskom kvalitetu proizvoda, primjenjujući međunarodno priznate standarde upravljanja kvalitetom (ISO, HACCP i Halal). Nama treba veliki proizvođač halal proizvoda sa bogatim izvoznim iskustvom i svim potrebnim izvoznim certifikatima, a to je upravo Klas - istakli su predstavnici distributerske kuće iz Moskve, te dodali da su ugovore o saradnji sklopili sa još  dvije proizvodne kompanije iz BiH. 

 

Potpisivanjem ugovora s ruskim distributerom halal hrane otvara se mogućnost i za plasman organske hrane koju As Group planira proizvoditi, saopćeno je iz Klasa.